Spoštovani – spominske slovesnosti na spomin na pomembne dogodke in NOB v teh zapletenih in težkih časih ne morejo biti namenjene samo izkazovanju spoštovanja in zahvale osvoboditeljem domovine – ampak morajo biti namenjene tudi mobiliziranju ljudi za dosego družbenih sprememb, ki jih sedanje razmere terjajo. Sedanja oblast nas prepričuje, da moramo biti v teh kriznih časih strpni in enotni – to pomeni poslušni in lojalni aktualni pokvarjeni politiki. Če bi bili partizani poslušni in lojalni takratni oblasti – ne bi nikdar osvobodili domovine. Zato tudi mi kot borci za vrednote NOB ne smemo biti zadovoljni z moralno, socialno in ekonomsko krizo naše družbe – ampak do vseh napak biti kritični in to javno izražati, tudi če bomo zato dobili etiketo levega fašista. Brez sprave ni izhoda iz sedanje globoke družbene krize – nas prepričujejo vsi s predsednikom države na čelu. Sprava je izenačevanje okupatorjevih pomočnikov in žrtev, je izenačevanje okupatorjev in osvoboditeljev – je izenačevanje zmagovalcev in poražencev. Takšna sprava je za udeležence NOB žaljiva, zato jo borci za vrednote NOB ne sprejemamo. V svetu se krepijo sile rasizma in nacizma, pri nas pa se daje v nič boj proti fašizmu in nacizmu v drugi svetovni vojni – naša vlada ni hotela podpreti resolucijo Združenih narodov o obsodbi fašizma in nacizma, ker so ji tako sugerirali v Evropski skupnosti in ZDA. Zato je prav da letos čimbolj glasno slavimo 70 letnico konca druge svetovne vojne in zmage nad fašizmom in nacizmom, vkateri so bili med zmagovalci tudi naši partizani. Zato je tudi prav, da se pri tem povezujemo z drugimi antifašističnimi združenji v Evropi. Iz tega razloga je naše društvo za ohranjanje spomina na pohod XIV.  divizije lani podpisalo listino o sodelovanju z organizatorji spominskega »Igmanskega marša« in antifašisti iz Bosne in Hercegovine. Laščani smo se udeležili 70 letnice osvoboditve nekdaj pobratene občine Vrbovec na Hrvaškem, kjer je prepovedano javno nastopati z rdečo zvezdo in praporji, ki spominjajo na partizanski boj. Prejšnji mesec so tu spodaj v Hudi jami pod firmo sprave in pietete ob blagoslovu treh škofov častili ustaše in druge poražence druge svetovne vojne. Sprejeti moramo sedanjemu času primeren program, kot ga je pred 74 leti OF za takratne težave in zgraditi gibanje, ki bo nekakšna nova Osvobodilna fronta. S takšnimi mislimi – menim – da lahko današnjo spominsko svečanost ob zvokih zabukovške godbe na pihala s Pozdravljeno Slovenijo, zaključimo. Vsem se zahvaljujem za sodelovanje – še posebno pa nastopajočim in govorniku Titu Turnšku.

Še malo EPP-ja, če kdo želi več podatkov o dogodku tu na Igrišah v marcu 1943, lahko kupi knjigo »Rdeči sneg na Igrišah«, danes med nami prisotnega avtorja Branka Zupanca. V zimskem času pa bo izšla moja nova knjiga o časih druge svetovne vojne, kjer bo med drugim predstavljeno – na osnovi proučevanja nemških medvojnih gradiv, kdo so bili povzročitelji zločina na tej domačiji.

Spoštovani!

Še enkrat – hvala za sodelovanje na današnji spominski svečanosti in na svidenje tu na Igrišah čez leto dni – ob koncu programa se lahko poslužite brezplačnega golaža in seveda hladne pijače, ki pa jo bo potrebno plačati.

Srečno!