Po delu Ribniške planinske poti


Danes naj bi bilo v Novi Štifti žegnanje motorjev










Veličastna cerkev


































Motoristi ne bodo trpeli lakote!






Travna gora















Prepisano iz arhiva RTV Slovenija:

Ofenziva italijanskih okupatorjev

Med roško ofenzivo, ki je na tem območju potekala od 24. julija do 29. avgusta 1942, so se zgodili množično streljanje talcev, požig vasi Travnik, Srednja vas pri Dragi ter Novi in Stari Kot, izgon več sto prebivalcev občine v italijanska koncentracijska taborišča in tragedija pri partizanski bolnišnici Ogenjca.

Ranjence iz partizanske bolnišnice, ki je delovala v tajnosti, so med ofenzivo začasno prepeljali v kraško jamo v bližini. Zaradi izdaje so tik pred prihodom okupatorja izvedli množični samomor, za katerega so se predhodno dogovorili. Umrlo je 10 ranjencev in bolničarka Mimica, ki je streljanje izvedla, zadnji naboj pa prihranila zase. Trije ranjenci so streljanje preživeli.

Konec citata.

Ko smo hodili 15 let mazaj tukaj, nam je domačin pripovedoval zelo podobno. Ko so se umakniki v jamo, so se dogovorili, da v primeru odkritja bolničarka postreli vse. Eden od manj ranjenih je s pretvezo zapustil jamo (ali je dejal, da gre po drva ali vodo), pobegnil in izdal italijanom lokacijo bolnice. Ko so se italijani približali, se je odvil dogovorjemi scenarij, vendar zaradi brzine streli niso bili najbolj natančni. Zgoraj piše o treh preživelih, nam je domačin dejal, da je preživel le eden. Italijani so hoteli prikazati kakšne zveri so partizani in so preživelega odpeljali v italijansko bolnico, kjer je dočakal italijansko predajo. Vrnil se je domov in to se je maščevalo izdajalcu, ki naj bi ga doletelo zasluženo plačilo.

Ta delček naše zgodovine zopet kaže, kakšno tragedijo prinese sodelovanje z okupatorjem!
























Nekaj pa je medved le pustil!






















V Ribnici pa je naš prijatelj praznoval!




Očitno je drvar!