Text Box:  PLANINSKO DRUŠTVO PT CELJE    

Celje, 08.12.2005

 

VABI NA PLANINSKI IZLET - POTEPANJE

 

 

PO ZGORNJE VIPAVSKI DOLINI
 

 

 

 

 


V SOBOTO, 17.decembra 2005

Zbirališče: TELEKOM Lava 1, ob 9,00 uri

 

Prevoz na relaciji Celje – Podnanos, kjer bomo parkirali avtobus (verjetno za cel dan) in si po kratki malici (vsak iz svojega nahrbtnika) pod vodstvom domačina ogledali vaške znamenitosti.

Preteklost Podnanosa so krojile pomembne osebnosti: skladatelj Stanko Premrl, ki je med drugim uglasbil slovensko himno Zdravljico, Janko Premrl Vojko – narodnjak in bojevnik za svobodo primorskih Slovencev, Matija Vertovec (Vertovčevi pohodi!), Ivan Rudolf in Rihard Dolenc. Bogato umetnostno dediščino kažejo tudi cerkve (župnijska cerkev sv.Vida in štiri manjše), številni mali mostovi in portali, zlasti v starem delu vasi, v tako imenovanih gasah, kar daje vasi značilen mediteranski videz.

Po ogledu znamenitosti se bomo podali peš po bližnjih obronkih zgornje Vipavske doline in uživali v zimski naravi. Hoja ne bo naporna in bo primerna za vse ljubitelje lepe, čiste narave. Po hoji nas čaka v vasi topel obrok (jota).  Po okrepčilu si bomo ob 18.30 v Gasilskem domu ogledali film »Tistega lepega dne«, ki je bil sneman ravno v Podnanosu (l.1960 –takratnem Šembidu).

Ker je vinogradništvo stvar kulture in duha in je Podnanos z vinogradništvom tesno povezan, se bomo po končanem ogledu filma sprehajali »od hrama do hrama« (vključenih šest hramov), degustirali različne sorte skrbno donegovanih podnanoških vin, poskušali bomo dobrote pečene izpod pridnih rok vaških gospodinj in seveda klepetali s prijaznimi domačini.

Predviden odhod iz Podnanosa  je ob 23.00 uri.  

Stroške soudeležbe 3.500,00 sit se plača na avtobusu (vračunan prevoz, topli obrok, ogled znamenitosti in filma ter degustacije vin in dobrot, spominski kozarec)   

 

Tura ni zahtevna, potrebna je telesna pripravljenost in seveda primerna oprema (toplo oblačilo, primerna obutev, vetrovka, palerina ali dežnik,…) – možna močna burja.

Počasne hoje je približno za 3 ure po obronkih doline; ostalo po dolini.

 

Prijava na telefon: 428-3000.

Zaradi ureditve prevoza vas prosim, da se prijavite do četrtka 15.12.2005. Ob prijavi navedite vaš kraj vstopa.

Za vse podrobnosti me lahko pokličete na 428-3416 ali 031/653 095

 

Izlet vodi: Marta z vašo pomočjo

 

Prijetno počutje med nami,

lep planinski pozdrav!

 

predsednik PD:

 

 

Janko Cerkvenik

OPOZORILO!!.00
S prijavo udeleženec potrdi, da je pripravljen za varno sodelovanje na izletu, to pomeni, da se zaveda svoje zdravstvene, fizične in tehnične sposobnosti. Ter seveda ima urejeno članarino. Udeleženec je dolžan upoštevati navodila in odločitve vodja izleta, sicer hodi na lastno odgovornost!!!