KORČULA IV. (KOČJE)

27.9.2013

PD ZZV CELJE s TA BALKANIKO

 

Mirno in sončno jutro v zalivu Prvi žal, na Sv. Iliji pa se že podijo meglice.

 

V zaselku Prvo selo - Renato išče informacije.

 

Odpravimo se proti zaščitenemu območju Kočje

 

 

Pod nami zaliv Luka banje, na drugi strani Pelješac

 

Pred vstopom v zaščiteno območje.

 

S sonca v temno divjino ...

 

Po stari legendi so se tu nekoč zbirale vile.

 

Sem je iz bližnje vasi rad zahajal pastir in igral na piščal. Ko so ga vile slišale kako lepo je igral, so se mu približale in zaplesale ter zapele. Za darilo, da so se lahko poveselile, so mu dale vrečo in mu zabičale, da ne sme v njo pogledati vse do doma.

 

Ker pa je bil radoveden, je na sredi poti pogledal in v njej zagledal le kamenje. Jezen je stresel vse na pot ter se razočaran vračal domov.

 

Na pragu doma pa je  zamahnil z prazno vrečo in nekaj je v njej zažvenketalo. Pogledal in bil je en zlat cekin.

 

Tekel je nazaj, da bi našel kamenje, ki ga je odvrgel, pa ga ni našel več. Iskal je vile ter igral na piščal po Kočjem ter žaloval do smrti za svojimi vilinskimi prijateljicami.

 

 

Zaradi vlažnosti se voda tu dalj časa zadrži in ne izpareva zaradi široke krošnje dreves - primorskega hrasta. Dolomitske skale so obrasle z lišajem in mahom. Sivo barvo je zamenjala zelena in mrtvo skalo - življenje.

 

Ta predel je zadržal videz nedotaknjene narave.

 

To področje ima veliko geološko in botanično vrednost.

 

Če vam zastane korak in prisluhnite tišini - morda boste še danes slišite piščal, kako milo zveni med skalami.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Krožno se vračamo nazaj v Prvo Selo.

 

 

Škorec v vinogradu ...

 

Korčula je bila naseljena že v času neolitika. V 6. stoletju pr. n. št. je bila na otoku grška kolonija.

 

Takrat se je zaradi obsežnih in gostih gozdov imenovala Korkyra Melaina (Črna Korkyra). Za časa vladanja rimskega cesarja Oktavijana so Korčulo leta 35 pr. n. št. zavzeli Rimljani, leta 555 pa je bila priključena bizantinskemu cesarstvu.

 

V 9. stoletju so otoku vladali Neretljani, nato pa so se večkrat izmenjali: Benečani, bosanski vladarji in dubrovniška republika, od leta 1420 do 1797, pa je bil otok ponovno pod oblastjo Benetk.

 

V času Napoleonovh vojn je bil izmenoma pod avstrijsko, francosko in britansko oblastjo od 1815 pa do 1918 pa ponovno pod Avstrijo.

 

 

 

Žrnovska Banja

 

 

 

 

 

 

Dominikanski samostan

 

Korčula je eden izmed najlepših jadranskih primerov gotsko-renesančnega mesta s posebno urbanistično ureditvijo v obliki ribje kosti, ki mestu kljub močnemu obzidju omogoča naraven pretok zraka in vetrov.

 

 

 

 

malo osvežitve

 

Tako pa nune parkirajo rikverc ...

 

 

Pravljična Korčula je baje bila dom prelepe Kerkyre, junakinje grške mitologije, po kateri je Korčula dobila ime, dom pa naj bi ji odredil sam bog Posejdon.

 

 

 

Korčulanski statut iz leta 1214 eden izmed najstarejših pravnih slovanskih dokumentov.

 

 

Edino na otoku Korčuli so se vse do danes ohranili stari viteški bojni plesi, ki so bili v srednjem veku popularni po vsem Mediteranu.

 

Poleg najbolj popularnega viteškega plesa Moreška, se je po korčulanskih vaseh ohranilo kar šest različnih vrst viteških plesov-kumpanij, ki jih domačini danes še vedno ohranjajo in prenašajo na mlajše generacije.

 

Viteško igro moreška prirejajo na Korčuli že od 15. stoletja in izvira iz Španije. Moreška je boj med vojskama belega in črnega kralja za princeso, ki jo je ugrabil črni kralj.

 

 

Da Korčulani vsako leto na dan Marka Pola v začetku septembra rekonstruirajo znamenito bitko med Genovo in Benetkami, ki se je leta 1298 odvijala pri Lumbardi, v njej pa je s svojo ladjo sodeloval tudi Marko Polo.

 

Posebnega pomena je t.i. 'zdravstveni turizem', katerega omogoča blaga klima, čisti zrak in morje, ter zdravilno blato, ki se nahaja na nekaj različnih otoških lokacij na otoku.

 

 

Večer na plaži