GORIŠKA BRDA

Pohod »OD ČEŠNJE DO ČEŠNJE«

1.6.2014

PD ZZV Celje

 

 

Dobrovo - pričetek poti "Od češnje do češnje".

 

Od vinske kleti ob potoku Reka …

 

Pot je bila organizirana v dveh variantah: daljši in krajši, ki je bila primerna tudi za naše najmlajše.

 

Srednji vek je Brdom zapustil nekaj gradov, cerkvic in slikovita srednjeveška naselja.

 

Nekaj oblakov na nebu - vendar se kaže lep dan ...

 

Nekdaj je bilo tu najpogostejše drevo hrast – dob. Zato je po njem tudi kraj Dobrovo dobil ime.

 

Za svojo izrazito vinorodnost se morajo Brda zahvaliti flišni sestavi tal in podnebju z obilo sonca, z razmeroma dovolj padavinami, vročimi poletji in milimi zimami.

 

Med bujnim zelenjem, vinogradi in seveda med češnjami, ki se jih ni mogoče ubraniti …

 

Slavko je skrbel za manjše in mlajše ...

 

Na odcepu, kjer se večina odpravi po daljši poti, ki je dolga 16 km.

 

Krajša varianta je dolga 11 km in tudi tu je nas kar precej.

 

Pot je dobro označena z oznakami in gremo le za oznako 2 - ČRNICA.

 

 

Črnica je ime stari sorti češenj.

 

Med nami so  tudi naši  najmlajši člani.

 

Preteklost burnih stoletij je v Brdih pustila neizbrisen pečat, narava in ljudje pa so poskrbeli, da danes lahko uživamo v njeni mehko oblikovani krajini, lepotah in zanimivostih, okusnih pridelkih in edinstvenih razgledih.

 

Brda so nedvomno ena najbolj slikovitih pokrajin v Evropi, ki ji je svoj poseben pečat dala razburkana preteklost in kjer se je tradicionalna podoba življenja ohranila veliko dlje kot drugod po Sloveniji.

 

Čeprav so Brda večinoma obdelana in spremenjena v vinograde in sadovnjake, so izjemno zanimiva tudi za ljubitelje narave.

 

 

Za popestritev in olepšavo vinogradov ...

 

 

V Hruševlju je postanek in ponudba češenj, vina ...

 

Pestra ponudba košar in pletenk, da lahko kupljeno odnesemo s sabo ...

 

Te češnje pa so za pokušino pohodnikom ...

 

Pridne gospodinje so napekle peciva ...

 

Pohodnikom se nudi tudi voda, sok, čaj, pa tudi vino ...

 

 

S hribčkov se vidijo Brda, vasice na gričkih in grebenih …

 

Fliš (menjajoče se plasti laporja in peščenjaka), ki je tu star že 35 milijonov let, stalno prepereva in daje rodovitno prst, na kateri še posebej dobro uspeva vinska trta.

 

Cvetoče opuncije

 

granatno jabolko

 

Veje se šibijo pod težo češenj!

 

Vidi se Matajur,  Kaninsko pogorje ...

 

Tako sladke so in najboljše kar z drevesa!

 

 

Briške brajde so večinoma oblikovane v terase, med njimi pa se povsod najde kak gozdič, v katerem rastejo robinijevi koli za vinograd, kjer se zadržuje divjad in pojejo ptice.

 

Hodimo mimo mnogih naravnih, kulturnih in arhitekturnih znamenitosti …

 

 

 

 

Ob spomeniku NOB

 

Cerkev sv. Duha na jezeru. Ustno izročilo govori o votlini oziroma jezeru pod njo; dejstvo je, da pobočje drsi in z njim vred tudi cerkvica. Na pokopališču ob cerkvi je pokopan pomemben skladatelj in dirigent Rado Simoniti.

 

 

 

Na cilju pa zaslužen počitek!