Izlet v neznano PD ZZV


Vabilo

Izlet v neznano, petek, 26. 12. 2014

Je že tradicija, da vodniki našega društva organizirajo izlet v neznano kot zadnji izlet iztekajočega koledarskega leta. Letos sta nas kar dva avtobusa (bila nas je 80) zapeljala v smeri Slovenskih Konjic in Oplotnice, od koder smo osvojili naš planinski cilj ,623 m visoko Brinjevo goro nad Zrečami, ki prehaja v Zreško Pohorje.
V Oplotnici smo si najprej ogledali največjo kulturno zgodovinsko stavbo v tem kraju to je oplotniška graščina ob potoku Oplotniščica. Občina Oplotnica ima 4000 prebivalcev , sam kraj Oplotnica pa 1330. Prvič je omenjena leta 1182, ko je vojvoda Otokar IV podaril Žičkemu samostanu kmetijo in graščino, ki so jo zgradili gospodje, in je ostala v lasti kartuzijanov 600 let do Jožefovih reform, ko je ukinil celo vrsto samostanov. Graščina je prišla v roke grofov Windischgraetz, ki so jo imeli v lasti do konca 2. sv. vojne, po vojni pa je bila podržavljena, in so spričo pomanjkanja šolskega prostora v kraju, takoj začeli izvajati v njej pouk OŠ. Graščina je bila povsem izropana. Nova občina Oplotnica jo je s pomočjo evropskih in lastnih sredstev obnovila in opremila s predmeti iz prejšnjih obdobij, kot je razvidno iz fotografiji. Največjo dragocenost predstavlja graščinska kapela s kovinsko pregrado pred njo. Pred graščino je občina tudi uredila brežine potoka in perišče za pranje perila nekoč. Po Oplotniškem vintgarju pridemo navzgor do kraja Cezlak, znanega po pohorskem marmorju.
Na AP Oplotnica smo imeli potem malico, naša Milka je prinesla sveže žemljice. Dobili smo tudi kavico, čaj in kozarec vina. Nato smo se zapeljali do AP Slovenske Konjice, in sredini poti so izstopili planinci, ki so se podali na krajšo pot do cilja. Od AP Sl. Konjice smo se mimo železniškega muzeja povzpeli kratko na Škalce oz. Zlati grič, kjer imajo novo moderno vinsko klet. Na 75 ha velikem posestvu uspevajo trte, iz katerih pridobijo tukaj bela, rdeča vina in penine. Naj naštejem samo rizling, sivi pinot, traminec, modro frankinjo, rose in še druga. Ob odlični razlagi gospe, ki nas je vodila po kleti in nas pospremila do konca poti, smo tudi degustirali sortna vina, in uživali v nenaporni hoji skozi vasi ob sončnem vremenu proti 623m visoki Brinjevi gori. Na njej je dvoje svetišč: podružnična cerkev sv. Neže na Goliki iz leta 1723. Med letoma 2001 in 2009 so dali starši kar 1385 deklicam ime Neža, prej veliko manj. Druga cerkev pa je romarska cerkev (Marijina ali matere božje) 15 min. oddaljena od prve obdana s kapelicami in gozdom.
Brinjeva gora nima planinske koče, ima pa gostišče ali hram Zimrajh, kjer smo se ustavili za kosilo. Zabaval nas je fant, ki je znal zelo dobro peti in igrati na harmoniko, obenem pa je animiral še druge, da so začeli z njim peti in tudi zaplesalo se je. Tako nam je zelo prijetnem vzdušju kar prehitro minil dan kjer smo spoznali svet Podpohorskih goric in Oplotnico. Bili smo tudi seznanjeni s programom izletov za januar 2015. V minulem letu so nas varno vodili in se z nami trudili naši gorski vodniki Franja, Franjo, Janez, Mitja, Stanko, Slavko in Slavko, Florijan in Vlado in smo jim hvaležni za to, da so nas popeljali v gore in kraje, ki bi jih sami verjetni nikoli ne obiskali. Srečno Novo Leto 2015 !!!