Po poteh osvoboditeljev "Starega piskra"

11. tradicionalni pohod od Celja, natančneje od zapora Stari pisker do Šmartnega v Rožni dolini je bil izveden v soboto 13. decembra 2014 v organizaciji društva pohodnikov Stari Pisker Celje, čigar predsednik je Janez Oman, častni predsednik pa je Ivan Grobelnik-Ivo.
Pohodniki smo se zbrali pri tržnici v Celju in ob 9. uri krenili mimo Glazije, Zdravstvene šole, četrti Otok, po Ronkovi ulici, na Lavo, Ostrožno in se prvič ustavili v vasi Slatina pri hiši, kjer so aktivisti OF načrtovali osvoboditev zapornikov aktivistov in partizanov iz Starega Piskra in to še isti dan tudi izvedli. Pohodniki smo potem skozi gozdove in travnike nadaljevali proti Šmartnemu v Rožni dolini in tam so nam najprej učenci OŠ pripravili prisrčno proslavo. Potem pa je še spregovoril še 94 letni edini še živeči osvoboditelj Ivan Grobelnik-Ivo in nam še enkrat opisal celotno akcijo. Zvedeli so, da se pripravlja premestitev jetnikov naslednji dan - preselitev v zapore Maribor, kjer bi jih verjetno ustrelili, zato so še na isto noč med 2. In 3. Uro zjutraj ob pomoči paznika Grada iz Runtol osvobodili 129 talcev, ki so se razkropili v noč. Večina se jih je tudi rešila do konca vojne.
Na koncu naj omenim, da je bili poskrbljeno tudi za enolončnico, čaj, prevoz z avtobusom nazaj proti mestu in tudi varno vodenje večje skupine popotnikov po celotni trasi. Vreme je bilo ugodno, vendar ob koncu malo vetrovno.