Col Gentile

Col Gentile -2076m , 27.12.1015

Še en lep zimski dan.Osvajat smo se namenili Monte Veltri in Col Gentile. V kraju Ovaro smo zavili na prelaz Mione 1250m.Po markirani poti do razpotja in po brezpotju po strmih travah do ozkega grebena.Na višini nad 1700m smo ugotovili,da je nadaljevanje zaradi pomrznjene,krušljive strme grape in velike skupine prenevarno.Vrnili smo se na markirano pot 235. Po njej do ricovera Casera Chiarzo -1393m,v grapo in naprej do sedla in po delno izpostavljeni poledeneli poti po severni strani grebena na Col Gentile.Vrnili smo se po poti pristopa do razpotja pri križu,tam desno po poti 235a.To je slikovita,delno zavarovana pot pod mogočno previsno steno,ki ohranja višino do koče.
To naj bi bila zimska tura!
Figo pa zimska.Temperatura na sedlu 18 stopinj (v senci),na vrhu 13 stopinj,cvetoče resje in rože,ki normalno oznanjajo pomlad.Na zimo je rahlo spominjala le "hladna" severna stran (8 stopinj)popršena s snegom.
Celotna tura - slikovita.Zanimivo,na vse načine skrivenčeno drevje,skalni skladi v nenavadnih barvah,pokrajina divja,igra sonca in senc,razgledi pa veličastni.
Poleg še pa doba družba.In to vse v enem samem kratkem zimskem dnevu!
Slike pa so namenjene vsem vam,ki iz različnih razlogov ne morete z nami,da še vi podoživite vse lepote v teh prazničnih dneh.
Lep pozdrav Božo