Grosser Odstein

Grosser Odstein 2355m , 11.7.2017

Danes smo se podali na zelo zahtevno plezalno turo.Težavnost je ocenjena z II.,vendar sta dva odseka izredno izpostavljena in navpična,kjer bi lahko bila ocena III.Oba dela imata klin za abzajl. Po uri dostopa smo pričeli plezati po smeri Kirchengrat, skozi zelo strm,krušljiv žleb,z veliko naloženega kamenja,z vrvjo v zadnjem delu.Konec žleba smo prečili v vzporedni žleb,ki se izteče na manjšem sedlu.Nato smo vsenci priplezali do prvega težjega dela in po grebenu naprej.Sledil je manjši spust okrog skalnega turna do drugega težjega dela.Navpične stene smo se lotili s spoštovanjem,po zahtevnem gebenu je sledil lažji greben in hop-že smo stali na vrhu(po štirih urah plezanja).Počitek,malca,skupinska slika in po Via normale nazaj. Ja klinca,tu pa ne obstaja Via normale.
Nazaj po isti poti,ki je postajala z vsakim korakom bolj Via abnormale.Kolona 13 udeležencev,naloženo kamenje na vsakem koraku,večinoma smo plezali v rikvercu,kar je malo težje kot v prvi in v polni koncentraciji.Ko smo ponovili celotno smer v obratni smeri,smo jo zalili z zasluženo penečo tekočino.
Malo približne statistike:višinska razlika 1400m,dolžina poti okrog 20 km,čas 9 ur,plezalni del dobrih 7 ur,število udeleženih 13,starost od 75 let navzdol, zahtevnost-zelo,zelo zahtevna tura.