Bricnik


Vabilo

BRICNIK malo naokrog – po 1. delu muške poti v nedeljo 15. 2. 2015

Danes smo se odpeljali iz Celja proti Koroški in se ustavili na Muti, kjer se nam je priključila naša koroška skupina planincev. Prijetno nas je presenetila Jasmina, ki je za cel avtobus spekla slastne krofe. Nato smo se odpeljali na Radeljski prelaz, nekdanji mednarodni mejni prehod, kjer je bili izhodišče naše poti. Pot nas je peljala po hribovju Kozjak, ki z najvišjimi vrhovi sega malo nad 1000 m, naseljenost pa sega skoraj do te višine. So majhni zaselki, srednje in velike samotne kmetije, obdane s travniki in gozdovi. Kmečki dom tvori več stavb, poleg domov pa so tu le nekdanje karavle, redke planinske koče, podružnične šole in pa vikendi. Planinske poti so vzorno označene s smernimi tablami pa tudi markacijami na obeh straneh meje. Mejo lahko prečkamo sedaj kjerkoli in upam da bo tako tudi ostalo v prihodnje.
Šli smo po panoramski poti skoraj po mejni črti proti prvemu zaselku Sv. Lovrenc/St.Lorenzen ki je na avstrijski strani. Najbolj zanimiva je tu cerkvica sv. Lenarta z Marenburškim (ali Radeljskim) grbom iz leta 1247. To dokazuje, da je ta vasica nekoč pred določitvijo meje spadala po radeljsko župnijo, komisija za določanje meje pa je potem na prigovarjanje prebivalke odločila drugače. Marenburg (Marienburg) je namreč nemško ime za kraj Radlje v Dravski dolini.
Od tu ni bilo daleč do prve slovenske kmetije Odernik, kjer smo imeli daljši postanek za malico in si obnovili moči za lažji vzpon na zasneženi Bricnik – 1017 metrov. Tu je tudi žig Muške krožne poti, naša vodnica Franja nam je že na začetku poti poskrbela za transverzalne knjižice. Vrh ni razgleden, zato pa so posamezni odseki proti dravski dolini res zanimivi. Ob poti smo hodili mimo kmetij do Mute, to je kraja z bogato kovinarsko in metalurško tradicijo. V kraju so ravno pustovali. Ob vstopu v avtobus smo se še enkrat ozrli nazaj na Bricnik in potem krenili domov. Pohod je poznavalsko vodila naša vodnica Franja ob pomoči ostalih planinskih vodnikov. Porabili smo šest ur za hojo in vmesne počitke in odmore. Škoda bi bilo iti hitreje in se ne nagledati dovolj prelepega kozjaškega hribovja, v katerega se bomo še zanesljivo vrnili.
Naj omenim še da je Kozjak skupaj s Košenjakom dolg v smeri vzhod zahod približno 60 km in se razprostira od Dravograda in skoraj do Maribora na severni strani Dravske doline, kjer je reka Drava na več krajih umetno zajezena, in ta umetna jezera izrabljajo tudi za turistično splavarstvo. Ime kraja Muta izvira iz nemške besede Maut, kar pomeni mitnica.