Breže, Gospa Sveta, Vojvodski prestol, Celovec

BREŽE (FRIESACH) GOSPA SVETA, VOJVODKI PRESTOL, CELOVEC;

V soboto 24. 10 . 2015 sem s turističnim društvom Celje obiskal Koroško. Strokovno ekskurzijo je vodila g. Vesna Golner s sodelavci. Najprej smo se zapeljali v zgodovinsko mesto Breže (Friesach) 40 km severno od Celovca, kjer smo si ogledali gradbišče zgodovinski eksperiment gradnje novega gradu, ki bo izgrajen s srednjeveški sredstvi, se pravi z rokami delavcev brez mehanizacije v 35 do 40 letih. Tudi 30 do 40 delavcev, ki delajo na delovišču je oblečenih v tedanje obleke. Sami morajo izdelati orodje in gradbeni material, napeljati lesen vodovod na gradbišče, ki je ograjeno in v bistvu obiskovalci vstopajo v srednji vek. Kdor je letos zamudil, bo imel še vrsto let možnost, da si to stvar ogleda in v resnici je ogleda vredna.
Potem smo šli peš 10 minut v zgodovinsko mesto Breže in si ogledali objekte na grajskem hribu in mesto samo, z obrambnim zidom in jarkom polnim vode.
Pot nas je potem peljala na nazaj proti Celovcu, kjer smo se ustavili ob vojvodskem prestolu, kjer so ustoličevali karantanske kneze v slovenskem jeziku.
Nedaleč stran je slovensko romarsko središče gosposvetska cerkev, velika stolnica v gotskem stilu, pa tudi z baročno opremo in vgrajenimi rimskimi kamni ob zidu. Ima zelo bogato opremo in okolica je lepo obnovljena. Obdana je s stavbami in obzidjem. Ustanovitelj Gospe Svete je škof Modest, ki je v cerkvi pokopan.
4 km južneje od Gospe Svete je prestolnica Koroške Celovec; v preteklosti sta to bili najprej Breže (Friesach) in nato Šentvid (St. Veit) Napravili smo en krog v mestu in si pogledali največje znamenitosti mesta, ki so blizu skupaj.
Po končanem ogledu smo se zapeljali nazaj v Slovenijo, na Prevaljah smo imeli še večerjo. Ekskurzija je bila izredno zanimiva, in marsikaj na Koroškem si je treba še ogledati.