Jamine


Vabilo

JAMINE – IVANŠČICA – HRVATSKO ZAGORJE

Današnji izlet nas je pripeljal preko Dobovca, mimo Krapine in Lepoglave v Ivanec, eno izmed manjših mest v Varaždinski županiji, med izredno prijazne in gostoljubne planince tamkajšnjega planinskega društva, s katerimi se poznamo že od prejšnjih pohodov in ki nas vedno prijazni pričakajo v središču mesta Ivanec na začetku istoimenske obhodne planinske transverzale. Poleg tega nas je pričakalo lepo sončno in jasno jutro in po uvodnih pozdravih smo se odpravili na njihovo transverzalo, jo prehodili skoraj v celoti in še osvojili najvišji vrh Hrvatskega Zagorja to je Ivanščica 1061m.
Mesto Ivanec nosi ime po viteškem sedežu reda Ivanovcev Sv.Janeza (Ivana) Jeruzalemskega še iz časov križarskih vojn. Mesto je preživelo fevdalno dobo tudi s pomočjo celjskih grofov in dočakalo industrijsko dobo, ko so našli večje zaloge lignita in ga do 1960 tudi na veliko kopali. Ostanek rudarjenja so števila ugrezna jezera v okolici. Zmerno celinsko podnebje in laporno-ilovnata tla sta omogočila razvoj vinogradništva, ki daje tej dolini reke Bednje zelo slikovit videz. V Ivancu se je zelo razvila tudi amaterska fotografija že v prejšnjem stoletju, potem oglarstvo – to je pridobivanje oglja. Vodeničarstvo pomeni izkoriščanje hitro tekočih rečic za pogon mlinov, ogledali smo si delujoč Friščićev mlin. Pred njim sta leseni skulpturi kiparja Dragutina Jamniča, ki predstavljata mlinarja Andrijo s pletenim košem moke na glavi in vodarico, to je ženo, ki na glavi nosi pletenico v katerih so vrči vode. Vinogradniški grič Jamine nam bo ostal v spominu po vinogradih in majhnih počitniških hišicah Ivančanov. Točka Žgano vino predstavlja izvir vode izpod apnenčastih kamenin Ivanščice. Le-ta je tektonski čok, ki štrli iznad ravnine in ima na vrhu kočo in razgledni stolp, poraščajo pa jo nad 300m bukovi gozdovi. Bogata je z kovinskimi in nekovinskimi minerali, ki so posledica vulkanskega delovanja v daljni preteklosti.
Na naši poti smo prišli do primestne vasi Prigorac in tu ima pl. društvo svoj info point (točko), kjer so nam postregli z res dobrim grahom, kakor pravijo njihovi mesno fižolovi enolončnici. Vsa pot je bila tudi vzorno markirana, nasploh sem opazil, tudi iz prejšnjih izletov, da je planinstvo na Hrvaškem zelo napredovalo in imajo številne nove transverzale. Zagorske osamelce obkroža regijska transverzala vrhov Hrv. Zagorja. Naši spremljajoči vodniki so nas ob sodelovanju domačinov pripeljali do konca naši poti po pobočjih Ivanščice. Prijetno utrujeni smo se vsedli v naš avtobus in se pripeljali domov. Hrvatsko Zagorje bomo odkljukali še za kak izlet!