Po obronkih Celja


Vabilo

PO OBRONKIH CELJA in OBČNI ZBOR PLANINSKEGA DRUŠTVA ZZV CELJE 24. 1. 2015

Pred občnim zborom smo opravili dopoldansko turo na Celjsko kočo. Od nekdanje tovarne Toper smo krenili po običajni, vsem Celjanom znani poti proti Pečovniku, se pri železniškem pohodu začeli vzpenjati proti našemu cilju. Ustavili smo se pri obnovljeni hiši Celjanke Alme Karlin, ki je bila ne le svetovna popotnica, ampak tudi pisateljica, poliglotka, zbiralka predmetov, a je živela v hudih časih prve in druge svetovne vojne. Po vojni se je vrnila semkaj v svojo hiško in zaradi hude bolezni tu umrla. Pokopana je na Svetini. Na sedlu smo se razdelili na dve skupini, prva je krenila do Pečovniške koče proti Grmadi, ostali pa smo sli do hotela Celjska koča, na koncu pa smo se sestali v Pečovniški koči in potem po isti tokrat lažji poti krenili nazaj. Obe postojanki si zaslužita obisk, sta pa po videzu seveda precej različni. Pečovniška koča je manjša, v celoti lesena stavba v gozdnatem okolju.
Občni zbor je najprej odprl predsednik društva dr. Eržen, nato pa so se po dnevnem redu zvrstila posamezna poročila, in se je nadaljevalo v družabni del s pesmijo in plesom. Sprejeli smo program pohodov in planinskih tur za 2015 in o tem bom sedaj nekaj napisal predvsem za tiste, ki niso bili na zboru ali pa še niso člani društva. Naš program je zelo raznovrsten, saj bomo obiskali tako gričevnata področja to je svet vinorodnih goric Primorske in Štajerske, potem bomo šli večkrat v sredogorje, poleti pa v visokogorje, v alpski svet Julijskih, Kamniški Alp in Karavank. Prehodili bomo letos tudi razne soteske, si ogledovali tehniško, naravoslovno in kulturno dediščino na naših poteh. Udeležili se bomo tudi množičnih spominskih pohodov, ki nas spominjajo na naše slavne može in polpreteklo zgodovino. Pogledali bomo tudi čez mejo v naše štiri sosednje države. Na programu so večdnevna potovanja v Poljske Tatre in na dva otoka v Jadranskem morju Lastovo in Ugljan (povezan po mostu s Pašmanom).
Naslednji izlet 1. 2. nas pelje v nedeljo v širšo okolico Ljubljane, to je hriboviti svet severno od Višnje gore, kjer bomo videli Koške slapove in se povzpeli na Blečji vrh in Kucelj, ki sta tudi vrhova zajeta v krožno Ljubljansko mladinsko pot. Izleti bodo izpeljani ne le ob nedeljah ampak tudi ob sobotah.
Eno izmed gesel našega društva je »varen korak«, zato se na daljših pohodih oblikujeta dve skupini, ena gre po bolj zahtevni poti, druga po malo lažji, ali pa celo, da se udeleženci samo sprehodijo in zadržujejo v lepi naravi blizu cilja ali izhodišča poti. Tako vsi dosežejo svoj verjetno že doma zastavljeni cilj, skratka imamo se lepo. Tako smo v društvu s pomočjo naših prizadevnih vodnikov ravnali tudi doslej.
Torej: prijavite se na naš izlet in »varen korak«!