Ptujska gora


Vabilo

PTUJSKA GORA 22. 11. 2015

Današnji izlet Planinskega društva Zavoda za zdravstveno varstvo Celje nas je peljal na Dravsko polje, na Ptujsko goro in v vinorodne Haloze. Naj omenim kar na začetku, da je naš planinski vodja Franjo pozdravil na avtobusu dva nova člana, ki sta se udeležila današnjega izleta. In menim, da skupaj z njima nobenemu ni bilo žal, saj je bil izlet oziroma pohod poln kulinaričnih presenečenj, spoznavanja krajevne kulturne dediščine, in lepih poti po gričevju vinorodnih Haloz, ki jih je najbolj temeljito preučil in opisal dr. Vladimir Bračič.
Naša dva gostitelja v vasi Podlože pod Ptujsko goro Silva in Franc sta za nas pripravila čaj, kavo in sladko pecivo na arheološkem nahajališču pod vasjo Podlože in še na Silvinem domu v vasi. Iz Podlož smo krenili proti baziliki na Ptujski gori, kjer sem fotografiral zunanjost, notranjost pa zaradi potekajočega obreda (maše) nisem mogel. Bazilika (zelo pomembna cerkev) je stara 610 let in jo sedaj vodijo bratje minoriti, ki so prisotni tudi v minoritski cerkvi na Ptuju in na Trojiški cerkvi nad Podlehnikom. Ptujski in Vurberški gospodje so baziliko tudi postavili, opremljanje notranjosti in urejevanje zunanjosti pa je potekalo do današnjih dni. Na krožišču pred vasjo je kip slepe deklice, ki nas spominja na možen vzrok nastanka te romarske cerkve. Pred 600 leti je deklica nenadno spregledala. Iz Ptujske gore smo se spustili v ozko dolino reke Dravinje, jo tudi prečkali in zagrizli v kratke in ne prenaporne strmine Haloz. Opuščene male viničarske hišice nas spominjajo na socialno in gospodarsko preteklost tega gričevja z zemljiško gospodo , lastniki tujci na eni strani ter siromašnimi proletarskimi družinami viničarjev na drugi strani. Haloze in Haložani so več 100 let lahko živeli le od vina, ki je bil edini proizvod za prodajo in cena je bila odvisna od vinskega trga. Lepo urejene terase imajo sedaj horizontalno smer in trsi rastejo ob žicah, ne ob posameznih kolih. Haloško vino se nahaja v glavnem v Ptujski vinski kleti. Arheološka najdišča iz železne dobe v Podložah pričajo o zgodnji naselitvi Haloz in Dravskega polja. 2000 let in več so bili motika, krap in lopata tu edino orodje.
Zadnji del poti smo hodili po novi asfaltirani cesti, ki se vije iz Podlehnika mimo Sv. Trojice v haloško gričevje in je ljudem olajšala življenje. Prav tako pa težko čakajo dokončanje odseka avtoceste mimo Podlehnika do mejnega prehoda Gruškovje. V gostilni Majolka smo ob kosili poskusili tudi haloška vina in vasi Apače pri Kidričevem smo lahko na čebelarski kmetiji kupile čebelje proizvode in jih tudi poskusili.
Naša vodnika Franjo in Vlado sta po Halozah vodila vsak svojo skupino, ki sta hodili v isti smeri vendar nekoliko različni trasi. Hladen jesenski dan, nekaj dežja med potjo in sonce na popoldan ter zasnežena okolica gora so dali poseben čar temu izletu, polnemu različnih jesenskih barv. Haloze so cool !!!