Monte Bivera

MONTE BIVERA (2474m)

Tokrat smo se potepali po predelu Karnijskih Alpah, ki jim pravijo tudi Pesarinski Dolomiti. Zapeljemo se do planine Casera Razzo (1760m) na prelazu Sella di Razzo. Po zasneženem kolovozu se počasi spuščamo do planine Casera Chiansaveit (1707m). Na začetku poti proti planini občudujemo svetlobo sončnega vzhoda, ki se blešči v snegu, kasneje pa uživamo v bitki megle in sonca, ki se odvija na Monte Biveri medtem, ko se mi večino časa kopamo v soncu. Sčasoma vso pokrajino do nadmorske višine okoli 2000 metrov pokrije megla in na planini Casera Chiansaveit smo v sivini.
Pri tej planini je tudi vznožje Monte Bivere in pot se povzpne. Skozi gole macesne in skivnostno svetlobo meglic hitro pridobivamo na višini, ko pa se povzpnemo nad meglice je skrivnost razrita, okoli nas so sami mogočneži kot sta npr. Monte Brentoni, Terzza Grande, Tree Lame in še ohoho drugih mogočnežev. Lepo je tako, da se v jeziku ljudi ne da opisati.
Po zasneženi grapi se povzpnemo do škrbine Forcella del Bivera, kjer nas pričaka sonce. Po kopnem se povzpnemo na vrh, ki ga je prvi osvojil slovenski alpinist Valentin Stanič. Z vrhu smo nagrajeni z čudovitim razgledom. Očarajo Dolomit, Mt. Pelmo, Antelao, Tre Cime....
V dolino se spustimo v smeri vzpona.

Lp Boštjan Horvat