TOŠČ - 16.10.2016

PD ZZV CELJE

 

Iz doline Ločnice smo se podali po Mavškem grabnu.

 

Spremljala nas je megla, ki je ovijala drevesa v skrivnostno deželo ...

 

Prišli smo na plano, se razgledali - razgleda pa ni bilo ...

 

 

Le kaj lovi ta pajek - mogoče meglo?

 

 

Vrh Gontarske planine - 894 m in razgled z njega ...

 

 

Igale - 907 m

 

Razgled po pisanih hribih ---

 

TOŠČ - 1021 m

 

Pot je postlana z jesenskim listjem ...

 

Jožica nam zaigra in vse je bolj veselo ...

 

Stane, ki beleži našo pot s fotoaparatom in z besedo, z Jožico, ki nas razveseljuje z ustno harmoniko po poti, na vrhovih in na avtobusu po napornem pohodu.

 

Polhograjsko hribovje, ki ga imenujemo tudi Polhograjski Dolomiti, Polhograjci ali Pograjci,  je alpsko predgorje, ki na severu meji na v povprečju nekoliko višje Škofjeloško hribovje, na jugu pa na Ljubljansko kotlino.

 

Po kratkem počitku, pa navzdol z največjega vrha Polhograjskega hribovja. Pasja ravan je drugi najvišji vrh Polhograjskega hribovja in je le 1 meter nižja od Tošča in to zaradi tega, ker je JLA sredi 70. let 20. stoletja za potrebe raketne baze vrh Pasje ravni zravnala.

 

Brezštevilne dolinice in grape se iz vseh smeri zajedajo v hribovje. Nekatere so vrednejše ogleda bolj, kot je sama pot na vrhove. Pred nami je Mačkov graben po kateri je tudi pohodna pot na Tošč in Grmado.

 

Na teh pobočjih raste blagajev volčin, redka in zavarovana rastlina, ki pa je seveda tokrat ne bomo videli.

 

 

Gonte, travnik in križišče poti - mi se odpravljamo zopet navzgor - na Grmado.

 

Vrh Grmade v megli ...

 

Semena salamonovega pečata.

 

Jeklenica je za pomoč pri vzpenjanju na skalnat vrh Grmade.

 

Pravljični razgled!

 

 

Pod Grmado, pri sv. Uršuli,  je vasica Setnica, kjer se je rodil Pavle Kozjek, vrhunski alpinist,  ki se je avgusta 2008 smrtno ponesrečil med plezanjem na 7273 m visoki Mustagh Tower.

 

 

Pavle Kozjek je na Mt.Everest priplezal brez pomoči kisika. Kozjek se je več kot 30 let ukvarjal z alpinizmom, zato ima ogromno vzponov na najvišje vrhove sveta, plezal je na vseh celinah in napisal tudi knjigo .

 

Grmada - 899 m

 

Na vrhu ni zvona želja, pa nam je Jožica zaigrala ...

 

V Atlasu Slovenije je 23  gora in hribov z imenom Grmada v Sloveniji.

 

Z vrha bi se ob lepem vremenu videlo večji del zahodne in osrednje Slovenije.

 

Polhograjsko hribovje ima le dva "tisočaka", vendar so hribi kar razgibani ...

 

Akademik dr. Ivan Gams v članku v monografiji Slovenske gore takole pojasnjuje, zakaj uporabljamo poimenovanje hribovje in ne dolomiti: »Saj je tod (v Polhograjskem hribovju) permokarbonskih kamnin prav toliko kot (triasnega) dolomita. Res pa je, da je iz dolomita vse, kar je drznega in razglednega. Tudi Grmada, ki z rahlo izpostavljenimi travnatimi vesinami dela vtis alpske drznosti in to v bližini grezajočega se Ljubljanskega barja.«

 

Le del naše skupine ...

 

 

Pod nami  na sedlu je med Toščem in Grmado priljubljena izletniška kmetija, kamor se lahko pride z lažjim sprehodom ali z avtomobilom.

 

 

Ob poti pomnik ...

 

Vse občine na tem področju vzorno skrbijo za hribovske kmetije in zaselke, tako da je večina cest lepo urejenih in asfaltiranih.

 

Na tem razgibanem območju predalpskega sveta je vasica Topol - Katarina ...

 

Kaj naredi pol sendviča ... kaj bi šele  bilo, če bi pojedla cel sendvič!!!

 

Seveda se mnogi sprašujejo kaj je bolj pravilno : Topol pri Medvodah ali Katarina.

 

Katarina je ljudsko poimenovanje vasi in njene širše okolice. ˝ Grem na Katarino ˝ pomeni danes, da se gre na župno cerkev, katere zavetnica je sv. Katarina Aleksandrijska, ki je bila prvič omenjena leta 1554 kot podružnica sv. Vida nad Ljubljano.

 

Medtem, ko beseda oziroma besedna zveza Topol izvira iz leta 1763. Topole se je verjetno imenoval eden izmed vojaških okolišev.