Otok Hvar


Vabilo

HVAR 14. 9. 2016 do 21. 9. 2016

1.    Dan – sreda 14. 9. Odhod zgodaj zjutraj z avtobusom iz Celja, vožnja po AC od Zagreba do Splita, vmesni postanek pri mostu čez Krko pri Skradinu, vožnja s trajektom od Splita do Starega Grada na otoku Hvaru, vožnja do Jelse, namestitev v hotel Hvar, pozdrav s strani Relaxa in naših vodnikov, ogled Jelse. Jelsa je tretji največji kraj na Hvaru, nahaja se ob zalivu na robu Jelšanskega rodovitnega polja. V lepem parku iz 19. stoletja, ki so ga pridobili z nasipanjem močvirnega ustja lokalnega potoka je spomenik rodoljubu Dubokoviću, ki si je prizadeval za ureditev kraja. Mesto ima lep trg, imenovan »pjaca«, ter malo osmerokotno cerkvico Sv. Ivana. Po ogledu smo hitro našli tudi lepo hotelsko plažo z lepim in lahkim dostopom do morja in nekaj sprehajalnih poti ob obali.
2.    Dan – četrtek 15. 9. Odhod z avtobusom po novi cesti skozi 1500m dolg predor do mesta Hvar. Najprej smo si ogledali trdnjavo nad mestom imenovana Fortica ali pa tudi Španjola. V trdnjavi je tudi muzej in možno je bilo vstopiti v trdnjavske ječe. Skozi botanični park smo se po pobočju spustili do starega mestnega jedra, kjer smo si v samostanu ogledali Hvarske čipke (so pod zaščito Unesca), nato pa še glavni trg. Znameniti Arzenal z gledališčem v prvem nadstropju še prenavljajo. Najlepše so v mestu renesančne, benečanske palače, so bili pod Benetkami kar 300 let. Nato pa smo se po stari cesti peljali preko prevala mimo vasi Velike in Male Grablje, se ustavili na razgledni točki od koder se vidita obe strani otoka. Hvar je namreč zelo ozek in dolg otok z enim gorskim hrbtom, ki se vleče skoraj 100 km v smeri vzhod – zahod. Po povratku v hotel je sledilo kopanje v toplem morju in večerna zabava v hotelu (Imeli so živo glasbo).
3.    Dan – petek 16. 9. Vožnja v drugi največji in bližnji kraj Stari Grad, ogled mesta in začetek pohoda preko Starigradskega ali Hvarskega polja. Približno 8 km popolne ravnine z njivami ograjenimi s kamnitimi zidovi je redkost na naših otokih. Kataster je nastal že pred 2400 leti v Antični Grčiji, ko so Grki tu osnovali kolonijo in izrinili Ilire. Sredi Hvarskega polja smo zagledali sicer nekoliko presenetljivo vzletno pristajalno stezo bivšega ali morda prihodnjega letališča, ki bi ga na Hvaru res potrebovali. Polje seveda ni več v celoti obdelano, še manj pa so obdelana hvarska hribovita območja. Ljudje so se v veliki meri iz vasi preselili v mesta ali pa na kopno (Split, Makarska…) Prišli smo v mestece Vrboska ob občasnem potoku, preko katerega je več mostov različnih slogov gradnje, Vrboski pravijo tudi hvarske Benetke. V tem kraju smo si ogledali tudi ribiški muzej in od zunaj trdnjavsko cerkev. Drugačna pot na je čakala do Jelse, potrebno je bilo prehoditi še eno uro po prijetni obalni poti mimo plaž, ki so v vsakem zalivu ali uvali.
4.    Dan – sobota 17. 9. Imeli smo prosto, oziroma smo si sami oblikovali aktivnosti. Ogledal sem si Hvar bolj podrobno, o tem govorijo slike.
5.    Dan – nedelja 18.9. Najprej smo se peljalo po obvoznici okoli Jelše do vasi Homec, ki je sedaj etno naselje. Vas je nastala kot začasno bivališče vinogradnikov na hribu času kmečkih del. Po degustaciji , razlagi s strani domačega vodnika, smo se napotili na južno stran otoka, kjer smo si ogledali Grapčevo špiljo. To je lepo zakapana kraška jama z enim vhodom in glavno dvorano blizu vhoda. Hvar je namreč skoraj v celoti zgrajen iz apnenca in je površje zakraselo. Na poti smo se še ustavili v destileriji eteričnih olj, lavande in rožmarina. Lepa grebenska cesta in lepo speljana pešpot nas je pripeljala do Jelse. Doživeli smo tudi edinih 30 minut dežja na poti v enem tednu bivanja na Hvaru.
6.    Dan – ponedeljek 19.9. Po zajtrku smo se zapeljali do vasi Svirče, kjer smo si ogledali oljarno. Spoznali smo štiri vrste olivnega olja iz prav tako 4 vrst oljk, lahko smo degustirali olje s kosom kruha in tudi kupili po koncu ogleda. Nato je sledili še povratek proti hotelu. Popoldan je bil prost in trije (moja sestra, Jože S. in jaz) smo se vkrcali na AP Jelsa v minibus in po dobri uri vožnje prispeli v mestece – luko Sučuraj na skrajnem vzhodu otoka. O tem govorijo slike.
7.    Dan – torek 20. 9. Napočil je dan, ko smo se namenili osvojiti najvišji vrh tega, po velikosti četrtega otoka na Jadranu, Sv. Nikola z višino 626 m. Začeli smo pri izhodu iz novega predora na višini 200 m, in udobna makadamska pot – cesta na je pripeljala pod sam vrh, oziroma še prej do turistične kmetije. To je bil eden izmed najlažjih vrhov, na katere sem se povzpel letos. Po drugi poti smo se vrnili v vas Dol, druga skupina pa v vas Svirče. Popoldne je sledilo še zadnjič kopanje v toplem morju.
8.    Dan – sreda 21. 9. Vožnja s prvim trajektom na kopno (Split) , nato po AC mimo Zadra, in Maslenice navzgor proti Velebitu skozi tunel Sv. Rok pod Tulovimi gredami, v hladno Liko, nato skozi Krbavsko in Koreniško polje (s postankom v restavraciji Macola), naprej mimo Plitvic, Slunja, Karlovca in Zagreba domov.

Bilo nas je je za tri avtobuse, lepo smo se imeli, vsak dan si je lahko vsakdo poleg »obveznega« programa oblikoval tudi sam, s kopanjem , druženjem, sprehodi, petjem, glasbo in plesom, z rekreacijo tako, da je treba še povedati in zapisati, da nam je to omogočil Relax, vodniki našega društva ZZZV Celje, posebej pa Franjo, ki je bedel nad vsem in vse je lepo uspelo. Se vidimo na oktobrskem izletu na otoku Korčula……