Prečenje Kašne planine


Vabilo

PREČENJE KAŠNE PLANINE 8.maja, 2016

To je najbolj natančen kratek opis današnjega izleta. Prečenje smo pričeli na Krajnskem Raku, zavili desno v hrib, ravno v nasprotni smeri se nahaja Velika planina. Spustili smo se pa z vrha na preval Črnivec, kjer je tudi večje gostišče. Ob lepem vremenu smo se pohodniki, člani pl. društva ZZZV Celje odpeljali ob 7. uri iz Celja in se ustavili še na lokalnih avtobusnih postajališčih vse do Rečice ob Savinji, kjer so vstopali člani, ki so tam blizu doma. Člani našega društva so seveda dobrodošli tudi tisti z bivališčem izven Celja, lahko tudi daleč in plan prevoza s ustavljanji prilagodimo. Ob deveti uri smo spili jutranjo kavo, ali čaj v trgu Gornji Grad, ki je izhodišče za številne planinske izlete v razne smeri ( Menina, Rogatec, Lepenatka itd.) Sledila je vožnja po čudoviti, zeleni Zadrečki dolini navzgor proti prelazu Črnivec, kjer se cesta prevesi na kamniško stran ali Podvolovljek. Vožnje je bilo konec na Krajnskem raku. Kašna planina seveda ni tako znana kot Velika planina, je pa kar prostorna in kmetje iz doline v juniju pripeljejo sem živino na poletno pašo. Ves čas je z živino tudi pastir, ki biva v svoji koči, kjer smo tudi mi, seveda pred njo imeli počitek za malico. Temni kumulonimbusi so obetali dež, zato smo šli potem naprej, a spet ne prehitro, saj je pot kratka in nudi ogromno lepih prizorov za opazovanje in fotografiranje. Dobro voljo smo potem nadaljevali pod streho gostišča na Črnivcu, kjer si je lahko vsakdo privoščil topel obrok hrane.
Vmes je kratka ploha osvežila ozračje in smo se nato peljali do vasi Tirosek, kjer se na Metuljskem griču približno dva km od glavne ceste nahaja velika, daleč opazna romarska cerkev Marija Zvezda v novi Štifti. Nova Štifta izhaja iz nemščine in sicer nemški izraz Neu Stift pomeni nova ustanova. Nastanek sega v leto 1557, ko so se domači deklici vrstila prikazovanja Marije in tudi čudežna ozdravljenja, kasneje so zaradi tega tudi zgradili novo cerkev, ki je kmalu postala romarska. Romarji še danes prihajajo iz doline, zanimivo, mnogi tudi iz Zagorja ob Savi. Domači župnik nam je prijazno razložil vso zgodovino svetišča. Zvezda se nahaja v sliki nad glavnim oltarjem in je ozadje Mariji. Cerkev je bogato okrašena s poslikavami oz. freskami, notranja oprema je bogata, smo vse fotografirali. Zadaj sta tudi dve kapelici, ena je kapelica božjega groba. V ozadju je mogočna in gozdnata Menina planina, le na prevalu Črnivec bodo še dolgo vidne posledice katastrofalnega vetroloma iz leta 2008.
Današnji izlet je bil v okviru letnega načrta društva pohodniki 55 let plus ali minus, v katerem so pohodi krajši in poleg planinskega dela si bomo še ogledali kakšno kulturno ali naravno znamenitost. To bo poleg današnjega izleta pripravil naš vodnik Slavko Š. Fotografiral sem s fotoaparatom znamke Nikon1 J 5. Narava pa je tukaj morda še celo lepša kot na fotografiji.