Krakov gozd


Vabilo

KRAKOV GOZD 20. 11. 2016

Planinsko društvo Polom Kostanjevica nas je povabilo na tradicionalni čebularski pohod od gostilne Žolnir pri Kostanjevici, skozi Krakovski gozd do vasi Raka v dolenjskem gričevju, občina Krško. Čebularski pohod se imenuje zato, ker so svoj čas domačinke iz vasi Raka spletle čebulo v kite in jo nosile prodajat v kraje okoli Novega mesta vse do Zagreba. Največji pridelovalci, kmetje v Raki pridelajo več ton te rdeče čebule in tudi semena čebulčka. Dobili so jo s križanjem egiptovske rdeče in ptujske čebule. Čebula lahko doma zmrzne in tudi odmrzne in je še užitna. Na naši poti smo poskusili piti tudi čaj iz čebule.
Krakovski gozd je dobil ime po Krakovem, to je del Ljubljane v četrti Trnovo, nekoč je bilo to poplavno področje. Na Poljskem pa imamo zgodovinsko mesto Krakow. Gozd je danes velik 4000 ha, osrednji del samo okoli 40 ha pa je pragozdni rezervat, ki ga pohodnik takoj prepozna, saj drevesna debla ležijo po tleh in trohnijo. Hrastova drevesa so tu stara že 300 let in jih je v gozdu premeril in kartiral izumitelj ladijskega vijak Ressel, ki je v bližini, v Novem mestu na Krki preizkušal ladijski vijak. Kljub več dnevnemu dežju je bil gozd sorazmerno lahko prehoden, smo pa dobili vsaj lep vtis kako je videti takšen nižinski poplavni gozd oz. pragozd. Sicer imamo v Sloveniji pragozd še v gorah to je v Kočevskem Rogu. Sredi gozda smo presenečeno zagledali ograjen izvir termalne vode. V gozdu ni markacij, če bi hodil sam, bi se v megli in vlagi težko znašel. Ni čudno, da so se ljudje včasih bali takšnih gozdov in se vanje niso naseljevali. V neposredni bližini teče avtocesta in mimo vozeči potniki se niti ne zavedajo kakšno enkratno okolje jih obdaja. In se niti ne spomnejo, da je tukaj na stari AC potekala ena izmed odločilnih bitk v osamosvojitveni vojni za Slovenijo.
Po tri urni hoji smo prišli v kraj – vas Rako, nekakšen centralni kraj z OŠ, sedež KS in faro, ter celo z graščino. Zaradi goste megle, nismo mogli vsega dobro videti, se nam je pa prilegla topla malica in dobili smo za spomin rdečo raško č'bulo. Jo bomo doma koristno uporabili pri pripravi kakšne jedi.