Krška Grmada


Vabilo

POHOD NA KRŠKO GRMADO 9.4.2016

Naše pl. društvo ZZZV Celje je organiziralo in izpeljalo pohod na Krško Grmado. To je bil lažji pohod s podnaslovom 55 let plus ali minus, ki ni terjal večjih naporov. Ampak nismo šli takoj zjutraj v hrib, po programu je bilo časa dovolj za ogled jedrske elektrarne Krško. Je edina te vrste v Sloveniji, zato je bilo vedno precej interesa za njen ogled. V Krškem so na to odlično pripravljeni. V poslovni stavbi Gen energije imajo dva prostora, in odlične razlagalce energije nasploh. Najprej nam je gospa Ida iz Gen energije ob tabelah in slikah in modelih lepo razložila vse, kar je koristno vedeti o energiji, nato pa še ob razstavljeni maketi JE Krško smo poslušali in si skušali čim več zapomniti o njenem delovanju. Lažje je bilo fotografirati, kot pa sedaj po treh dneh opisati razlago in obratovanje. Električna energija, ki jo imamo doma v vseh prostorih prihaja v Sloveniji v glavnem iz treh virov – termoelektarne, vodne elektrarne in iz ene same jedrske elektrarne. Ostalo je zanemarljivo malo. Naj omenim, da ima Krško novo vodno elektrarno na Savi skoraj sredi mesta in to je redkost. Nasploh je spodnja dolina Save od Radeč do Brežic popolnoma spremenjena zaradi številnih HE, z protipoplavnimi nasipi in boljšo cesto na obeh bregovih. V drugem prostoru pa nam je nekdanji sodelavec Je Krško predstavil nekaj eksperimentov z elektriko in smo se morda spomnili nekdanjih ur fizike iz šolskih let. Bilo je poučno in zanimivo. Ogled samega objekta JE je potekal s krožno vožnjo znotraj ograje JE s pomočjo razlage gospe Ide.
Drugi del je bil planinsko obarvan. Od OŠ Jurija Dalmatina Krško smo šli med hišami počasi peš proti Krški Grmadi. Celoten hrib in naselje na njem se imenujeta Sremič, medtem ko je vrhnji del Krška Grmada s 448 m nadmorske višine in s planinskim domom na vrhu. Šli smo mimo kapele, ki so jo postavili menih trapisti, ki so v 19. stol. Prišli iz Francije in na gradu Rajhenburg vodili gospodarsko uspešno kmetijsko posestvo. Nemci so jih ob začetku vojne pregnali. Na vrhu Grmade je lep razgled na krško, Krško polje in bolj oddaljene gore. Ime Grmada ima veliko hribov v Sloveniji. V času turških vpadov so na njih zakurili ogenj in opozorili na nevarnost bližajoče se turške konjenice. Namesto Grmad imamo danes sirene z zavijajočim zvokom za splošno nevarnost. Po postanku na vrhu smo se počasi spustili proti vinogradniški kmetiji, okusili dobra domača vina in potem šli še do avtobusa. Izlet je bil zelo prijeten, naslednji teden gremo v isto smer, vendar še dlje na Sljeme nad Zagrebom. Planinci prijavite se !

Muzeji Krško

Že v vabilu na izlet na Krško Grmado je naš vodnik Slavko omenil pomembne ljudi, ki so delovali v tem prostoru – Adam Bohorič (slovničar), Jurij Dalmatin (prevajalec Biblije) in Janez Vajkard Valvazor (Slava Vojvodine Krajnske) Že prej sem si ogledal Muzeje v Krškem in imajo kaj pokazati – vse od antike – plovba po Savi do konca 20. stoletja. Z obnovitvijo starega dela Krškega in postavitvijo stalnih in občasnih razstav v muzejih, je Krško postalo lahko tudi cilj izleta in ne le mesto skozi katerega se peljemo naprej v kakšne toplice ali na morje. Stari del ima tudi lepo negovan park z mavzolejem. Na levem bregu Save je industrija, nove stanovanjske četrti, poslovni del, na desnem bregu ob Savi pa je zgodovinski del mesta lepo ohranjen in obnovljen. Na severu se razprostira vinogradniško področje hrib Sremič in Krška grmada, na jugu pa gozdnata pobočja hribov. Naj ta slikovni dodatek popolni našo podobo o Krškem!!