Knjižni sejem v Ljubljani

GORE NA SLIKAH, ZEMLJEVIDIH IN V KNJIGAH

Ta teden je v Ljubljani Slovenski knjižni sejem, na katerem so razstavljale knjige vse naše založbe in zasebni založniki. Planinsko literaturo sta predstavili predvsem Sidarta s svojimi zemljevidi in Planinska zveza Slovenije s svojimi planinskimi vodniki po gorah Slovenije. Videl sem tudi Slavo Vojvodine Krajnske od Valvazorja v slovenskem prevodu. To je ena izmed najdražjih knjig pri nas, odšteti je treba več tisoč Evrov, dostopna pa je seveda v knjižnicah. Zanimive so slike starih gradov, ki jih danes ni več ali pa so čisto spremenjeni.
Nedaleč od Cankarjevega doma, kjer je potekal sejem, se nahaja Slovenska narodna galerija,ki nudi obiskovalcu pravo bogastvo slik in kipov od 12. stol. naprej. Slovenci imamo dva slikarja krajinarja iz 19. stoletja to sta Marko Pernhart (slov.Pernat) – 1824 -1871 Koroška; in Anton Karinger 1829 – 1870 Lj. Pernhart je prvi slovenski realistični slikar narave. Na njegovih slikah vidimo najvišje vrhove slovenskih Alp in tudi jezera, Anton Karinger pa je romantični krajinar, zanimala ga je gorska krajina in alpska jezera.
Za obiskovalce pa menim, da niso odhajali razočarani, potem ko so spoznali takšno bogastvo človeškega in narodovega ustvarjanja.