Opatija


Vabilo

PO 8. MARCU V OPATIJO OD 11.3.2016 DO 13.3.2016

PO OPATIJSKI PLANINSKI POTI

11.3.2016 1.dan: cestni preval pod Učko Poklon 922m, Crveni vrh 1110m, Orlove stijene 1062 m, Brložnik 1093 m, lovski dom Brdo in hribovska vas Veprinac 532 m
12.3.2016 2.dan: hotel Ambasador, Opatija, Veprinac, Orjak 706m, Majkovac 853m, Zvončev vrh 902m, Budišinac 948m, lovski dom Brdo in Veprinac;
13.3.2016 3. dan: hotel Ambasador , hribovska vas Poljane 500m, Tunel Učka, soteska potoka Banine, slap Rečina, ranč in vzpon na Poklon.

To je bil tridnevni pohod po Opatijski planinski obhodnici (OPO), ki je dolga 45 km in ima 15 kontrolnih točk od tega polovica na vrhovih. Imena vrhov so manj znana saj so vsi nekako v senci Učke, pa vendar so zaradi velikih višinskih razlik gledano z morja sorazmerno zahtevni. Udeležili smo se ga člani Planinskega društva ZZZV Celje, za prevoz in namestitev je poskrbela agencija Relax.
Ko zapustimo mondeno letovišče Opatija in se povzpnemo malo višje, se svet popolnoma spremeni. Stare steze nas popeljejo do hribovskih vasic Poljane in Veprinac s cerkvijo na vrhu hriba. Svoj čas so kmečke žene vsak dan nosile mleko v Opatijo in tako preživljale svoje družine. Ime Veprinac izvira iz imena veprina, ki je bodljikava rastlina, zimzeleni grm, ki uspeva na apnencu in ima zdravilni učinek za zdravljenje ven. Nad višino 550m se naselja nehajo in povsod je listopadni gozd, v katerem prevladuje bukev. Površje je kraško, vodopropustno, polno vrtač, globeli, brezen , planinske poti so speljane okrog skal in do dobro markirane. Edini površinski stalni vodotok je potok Banine, katerega ozka soteska se zaključi s steno preko katere pada slap Rečina. Prvi dan smo doživeli sneg na poti in bila je zimska tura, drugi in tretji dan, pa je bilo vreme ugodno za hojo. Vse napore smo zmogli z medsebojno pomočjo, vzpodbujanjem in z dobro organizacijo pohodov. Planinci, ki so ostali v Opatiji so se lahko odločali po svoje, zvečer pa je bila v hotelu še glasba in kulturni program. Mislim, da je bilo v tem času v hotelu več planincev kot kopalcev. 150 fotografij, ki sem jih posnel po vrsti, pripoveduje o naši prijetni »pustolovščini«. Verjamem, da jih bo letos še nekaj!!