Krištofova gora


Vabilo

KRIŠTOFOVA GORA 904 M

Dne 15. 10. 2017 je bil eden izmed najtoplejših, najlepših dni v oktobru in planinci PD ZZZV Celje smo ga preživeli na Koroškem v hribovju severno od Velikovca, natančneje bili smo na Krištofovi gori.
Mimo Velikovca, še v jutranji megli smo se peljali in zavili proti severu do kraja Šmihel nad Krko. Krka je ena izmed večjih koroških rek. Še pred Šmihelom se je na travnatem griču zasvetila pozlačena budistična kupola bele osmerokotne stavbe, kakršnih je le šest na svetu. Poleg nje pa so še ostale zgradbe. To je meditacijski center za jogo, kamor lahko pride vsak na 10 dnevne vaje po strogem in natančnem urniku in bistvo teh vaj je, da se doseže notranja čistost, uvid v sebe in koncentracija. Po kratki in zanimivi razlagi in ogledu notranjosti pagode smo se peljali v dolino Krke in v vasi St. Filippen krenili po klancu navzgor na Krištofovo goro. Pot ni bila zahtevna, najprej nekaj ceste, potem hudourniška grapa, na koncu pa še razgledni gorski travniki in že smo bili na vrhu. Bilo je dovolj časa za počitek, malico, fotografiranje, druženje, pogovor… Na vrhu je tudi podružnična cerkev in Krištofova kapela z njegovo podobo. Sv. Krištof je mučenec, svetnik iz Dioklecijanovih časov, zaščitnik brodarjev in ga portretirajo vedno s palico v roku, malim Jezusom, ki ga prenaša preko nevarne deroče reke. Pot navzdol je bila malo drugačna, zavit kolovoz oziroma gozdna cesta in pot, ki nas je pripeljala med hiše blizu glavne ceste in naš avtobus ni bil daleč. Bilo je še dovolj časa za ogled mesta Velikovec, središča upravnega okraja s 13 občinami, obdanega s srednjeveškim obzidjem, ki ga pa skoraj ni več. Središče mesta je prostoren Glavni trg z meščanskimi hišami, mestno hišo, staro pivovarno Schlepper. Stopili smo na rob mesta čez mestni park, ki je pravzaprav naravni balkon iz katerega se vidi dravska dolina z Dravo, ki je tu zajezena in nastalo je dolgo velikovško pregradno jezero He Edling ali Kasaze. Sonce je obsijalo vse Alpe na slovenski in avstrijski strani in razgled je bil resnično lep.
Potem pa do slovenske meje ni bilo več daleč. Vabljeni ste na še en izlet na Koroško v soboto, tokrat na slovensko stran v nedeljo 22. 10. ki bo prav tako lep in zanimiv. Izhodišče pa bo Mežiška dolina.