1.dan - sobota 05.08.2017

SRBIJA 5. 8. 2017 - 13. 8 2017

1. Dan sobota 5. 8 .

Udeležil sem se 9 dnevnega potovanja v Srbijo v organizaciji turistične agencije skupaj z člani PD Nazarje in ostalimi planinci iz raznih delov Slovenije. Potovanje ni bilo samo planinsko, ampak je bilo tudi kulinarično, zgodovinsko- geografsko ter seveda doživljajsko. Spoznali smo Srbijo, saj smo jo obvozili in prehodili od ene državne meje do druge. Vodnik in tudi voznik Renato in voznik Berti sta bila odličen tandem na celi poti, tako nam je uspelo videti vse v okviru programa in še kaj zraven. Pomagal pa je tudi vodnik Sandi iz društva in še drugi člani.
Na avtobusu sem sedel takoj za voznikom in sem lahko med vožnjo več fotografiral, tako da je prikazano v slikah vse, kjer smo se vozili.
Po prestopu državne meje smo se znašli v Vojvodini, Beogradu se ni bilo mogoče izogniti, vse ceste in avtoceste peljejo skozi to 2,5 milijonsko velemesto. Po prečkanju pančevskega mosta čez Donavo smo se znašli v rodovitnem Banatu, skozi nekaj obcestnih vasi smo se peljali naprej proti mestu Vršac in ugledali Vršačke planine, najvišji vrh je Gudurički vrh, 641 m in je tudi najvišji vrh Vojvodine. To je bil naš prvi cilj. Avtobus se je ustavil na pobočju, kjer je postavljen manastir Središte 1777 in krenili smo na skoraj dveurni vzpon po gozdnati poti. Na vrhu je razgledni stolp, iz katerega se vidi srbski in tudi romunski Banat. Morali smo se malo odžejati, odpočiti, pot navzdol je bila malo hitrejša, in med vršačkimi vinogradi smo se peljali do vasi Gudurica do kmečkega turizma. V te kraje se je po 1945 naselili vsaj 2500 Slovencev, pa tudi drugih narodnosti je v Vojvodini več kot 20. Gospodinja Snežana nas je postregla z okusnim paprikašem, rdečim in belim vinom in lubenicami. Po namestitvi v hotelu v Vršcu je sledil še večerni ogled samega mesta v spremstvu vodiča, domačina, ki nam je povedal veliko zanimivega.