Od Starega piskra do Zabukovice


Vabilo

OD STAREGA PISKRA DO ZABUKOVICE

Vsakoletni pohod je letos potekal na sončno nedeljo 28. maja 2017. To je spominski pohod, kjer se spominjamo najtežjih časov slovenskega naroda, ko nam je grozilo popolno ponemčenje ali iztrebljanje s strani okupatorjev. Tragični dogodek oz. zločin se je zgodil pred 74 leti, ko je nemški okupator iz celjskega zapora Stari Pisker odpeljal 10 slovenskih fantov, domačinov od tod doma v starosti od 17 do 40 let in jih kot talce ustrelil v dolini Artišnice pod Gozdnikom. Tukaj je sedaj spomenik z imeni in to lepo sedaj spomladi zeleno okolje doživi množičen obisk pohodnikov iz Celja, pa tudi od drugod in v povsem drugih časih, zahvaljujoč žrtvam v vojni, obudimo spomin na tiste čase. Zbrali smo se zjutraj pred zaporom Stari Pisker v Celju in g. Katja iz Muzeja nam je odprla zaporski del Muzeja novejše zgodovine in nam razložila tedanje dogodke. V muzeju so razstavljena originalna pisma na smrt obsojenih, ki so jih lahko pisali domačim, a okupator je to dopustil, da bi prebivalstvo še bolj zastrašil. Velik dogodek je bila tudi osvoboditev talcev iz Starega Piskra, kar smo obeležili s pohodom v Šmartno v Rožni dolini. Zasluge zato ima tovariš Grobelnik Ivan s soborci, in tako rešil na desetine življenj. Ivo Grobelnik je bil tudi na prireditvi, pripeljal in odpeljal se je s svojim avtom, boste rekli nič posebnega, a Ivo bo letos dopolnil 97 let.
Naša pot nas je vodila iz središča Celja na savinjsko nabrežje, ki smo mu sledili do mosta v Kasazah, kjer je bil počitek in pohodniki smo z užitkom pojedli slasten »buhtelj«, ki so nam ga pripravili. Potem pa smo zavili med nasade sadnega drevja Mirosan in povzpeli smo se malo čez vzhodna pobočja hriba Bukovica, bilo nas je veliko, a naša vodnica pohoda Janja nas je do prizorišča pripeljala v sklenjeni skupini. Kmalu po prihodu se je začel kulturni program s polaganjem vencev, glavni govornik pa je bil polkovnik M. Gorjanc, znan po tem da svojih besed in misli ne zavija v celofan ampak pove vse naravnost. Obregnil se je ob pojave novega fašizma (glasba, politika), doživel odobravanje udeležencev in svoj govor zaključil z besedami: «Smrt novemu fašizmu, svoboda delavcu v kapitalizmu!«
Na koncu je bilo poskrbljeno tudi za toplo malico in prevoz udeležencev nazaj na izhodišče. Pohod je organiziralo Združenje borcev za vrednote NOB Žalec, KO Griže in PD Zabukovica. Pohoda smo se množično udeležili tudi člani PD ZZZV Celje, naš vodnik Janez pa je tudi sodeloval v organizaciji pohoda.