Lichtenstein

4. dan sreda 2. maj LICHTENSTEIN IN FELDKIRCH

Kneževina Lichtenstein se nahaja med Avstrijo in Švico ob reki Ren, vendar ne na najbolj prometni legi, kar je gotovo pomagalo k obstanku te žepne države. Knežje posesti pa obsegajo izven kneževine še veliko gradov po nemškem jezikovnem območju. Glavno mesto je Vaduz, v njem prevladujejo stavbe bančnega kapitala, razkošno zgrajene, pa tudi reprezentativne državne stavbe naredijo močan vtis na obiskovalca. Iz razgledne točke tik pod gradom se vidijo tudi vasi na pobočju Alp, dolina reke Ren, po kateri poteka meja s Švico, na katero je kneževina sicer bolj navezana kot na Avstrijo. Lokalni avtobus iz Avstrije obvozi skoraj vse kraje v državi, vidimo lahko, da ima v nižini prednost industrija, zlasti strojne tovarne in tovarne hrane. Obiskala sva tudi mestno knjižnico, v katero sicer verjetno ne zaide veliko turistom zanimive so knjižne police od kateri je tretja od tal poševna, tako da omogoča prelistavanje knjige bralcu, ki ob polici stoji. Cene so še višje kot v Avstriji, najprej to opazimo v kakšnem kava baru, predno se odpravimo na nakupe dragih ročnih ur. Zastonj pa je bil ogled poštnega muzeja oz. znamk, ki so v njem, pa tudi te je možno kupiti.
Po Lichtesteinu sva si še ogledala mesto Feldkirch v Avstriji, kjer konča vožnjo zeleni lichtensteinski lokalni avtobus in je treba prestopiti na vlak.
Sredi starega mesta je vodna elektrarna na reki Ill, ki teče skozi mesto, imajo pa tudi v kulturni center po starim gradom. Mesto je značilno po širokih arkadah ob glavnih ulicah, ob katerih so lepe trinadstropne stavbe starih trgovcev.