Sprehod po mestu

1. DAN – SPREHOD PO MESTU

Letalski polet iz avstrijskega Gradca do letališča Schipol v Amsterdamu je trajal uro in pol. Po namestitvi v hotelu v muzejski četrti sva se odpravila na sprehod po mestu. Amsterdam ima 750 000 prebivalcev, z bližnjo okolico pa čez milijon in leži ob reki Amstel – po njej je dobil tudi ime. Do morja je mesto oddaljeno še 23 km in do tja vodi razširjen Severni kanal reke Amstel, ob katerem se nahaja veliko pristanišče in industrija. Za Rotterdamom, Hamburgom in Antwerpnom je Amsterdam četrto največje pristanišče v Evropi. Mesto pa daje vtis predvsem trgovskega centra in kulturnega žarišča z več velikimi mestnimi muzeji in več deset je manjših muzejev. Že iz letala se vidijo polderji, to so iz plitkega morja z izsuševanjem pridobljena nova zemljišča, kjer so gradili mesta in postavili kmetije in vrtnarije po načrtih, brez ene same črne gradnje. Nizozemska ima kar 17 mil. prebivalcev, je le trikrat večja od Slovenije. Če bi v Sloveniji živeli tako gosto naseljeni, bi imeli pri nas okoli 6 mil. prebivalcev!! Le kam bi jih dali?? Nizozemska je znana kot dežela borbe z morjem in to uspešne, velik del države leži pod morsko gladino. Da morje ne vdre v notranjost, preprečujejo številne stare in nove zapornice ter črpalke za izčrpavanje talne vode. Celo letališče Schipol leži 5 metrov pod gladino morja, torej v depresiji.
V zadnjih 400 letih so v mestu zgradili 100 km plovnih kanalov, ki potekajo v krogu ali polkrogu okoli mesta. Globina vode v kanalih znaša 4 metre. Po teh kanalih so dovažali trgovsko blago do trgovin in lokalov iz pristanišča na robu starega mestnega jedra. Zlata doba Nizozemske se je začela leta 1600, 100 let kasneje so prevladali na morju Angleži. Nizozemci oziroma njihova Vzhodno indijska trgovska družba je pridobila naslednje kolonije: Indonezija, del Južne Afrike, in Nizozemske Antile v Karibskem morju in Nizozemsko Gvajano sedaj država Surinam. Nizozemci so ustanovili tudi Novi Amsterdam, ki so ga pa Angleži prevzeli (sovražni prevzem) in na istem mestu ustanovili Novi York – New York.
Za Amsterdam in nasploh za Nizozemsko je značilen promet s kolesi, skoraj vsakdo se pelje s kolesom v službo, v šolo in domov. Amsterdam je varno mesto, le paziti je treba na kolesarje, ki pri prečkanju ceste se pešcem ne ustavijo, verjetno pa tudi kakšen žepar preži na svoj plen v običajni gneči turistov.