Čarobni december


Vabilo

ČAROBNI DECEMBER

Je ime nedeljskega pohoda v okolico Ljubljane. Prva izhodiščna točka je bila vas Šmartno pod Šmarno goro. To je ena izmed petih vasi ob vznožju te gore, ostale so Tacen (klasično izhodišče za vzpon), Vikrče, spodnje Pirniče in Zavrh pod Šmarno goro (tu je bil rojen Jakob Aljaž – triglavski župnik). Naš vodnik je bil domačin in nam je nekaj povedal o zgodovini Šmarne gore in potem smo se lotili enournega strmega vzpona po Partizanski poti, ki nas je neposredno pripeljala na vrh. V cerkvi smo prisluhnili zanimivi razlagi tukajšnjega gostilničarja in si ogledali prelepe freske slikarja Matevža Langusa.
Po daljšem postanku nas je pot peljala na sosednjo Grmado preko sedla, ki je kmetijska površina. Grmada je v bistvu gorski greben, ekološka meja, na južni sončni strani uspevata puhasti hrast in črni gaber, na severni strani pa so bukovi gozdovi. Strma Mazijeva pot nas je popeljala čez Kuhinjo, kot se ta del gore imenuje iz turških časov, ko so oblegovalci tukaj kuhali hrano in taborili pred končnim napadom na taborsko romarsko cerkev na vrhu, a je niso nikoli zavzeli. Gručasta vas Tacen z mnogo novimi mestnimi hišami se nahaja med pobočji Šmarne gore in brzicami reke Save.
Ko smo se potem pripeljali v Ljubljano smo iz parka Tivoli (avtor francoski arhitekt v 19. stol.) , smo šli še na sprehod na Rožnik, zelo obiskan nizek grič zahodno od mesta, še iz Cankarjevih časov, on je namreč prebival tukaj in bil magnet za obiskovalce iz mesta. Naš planinski kolega nam je še pripovedoval o Cankarju, potem smo pa že v mraku šli še pogledat okrašeno in razsvetljeno prestolnico Ljubljano, in nekateri so osvojili še tretji hrib danes, to je Ljubljanski grad, tokrat nisem bil med njimi. Vsem nam je čas v Ljubljani hitro minil, druženje je bilo prijetno in se vidimo na izletu v neznano dne 26. 12.