Dobrepolje

DOBREPOLJE - ZGORNJI DEL

Dobrepolje je dolenjsko kraško polje s približno 20 vasmi in se nahaja ob kočevski železnici, ki se prične v Grosuplju, se dviguje nad Radenskim poljem in na Dobrepolju je železniška postaja. V času mojega obiska sem opazil, da so obnovitvena dela potekala, skoraj ne morem verjeti, da so železnico v rajnki Avstro Ogrski zgradili v enem letu, sedaj pa jo obnavljajo že deseto leto.
Dan je bil sončen, hladen, a verjetno najlepši v tem tednu. Pol poti po polju sem prehodil peš, pol pa s svojim avtom. Polje pa je tako veliko, da mi je še ena polovica, to je Struška dolina ostala za prihodnjič. Površje je kraško z rekami ponikalnicami, udornicami, vrtačami in številnimi kraškimi jamami ob robu polja. Vasi so majhne, stisnjene ob rob polja malo nad ravnino, le občinsko središče Videm ima središčno lego. V preteklosti je bila glavna gospodarska dejavnost seveda kmetijstvo, poleg tega pa so prebivalci bili furmani (prevozniki s konjsko vprego), izdelovali pa so tudi suho robo iz lesa.
Dobrepolje še ni pripravljeno za večji prihod turistov, naravne in kulturne znamenitosti so slabo označene, če si doma ne bi pripravil zemljevidov in raznih tekstov, bi na terenu težko kaj našel. Domačinka mi je v Zdenski vasi pokazala, kje je Svetoantonska kraška jama za vasjo, sam je ne bi našel.
Lepo pa je bilo v kratkem dialogu slišati pristno dolenjsko govorico, ki se je razvila v tej naravno izolirani dolini brez večjih tranzitnih poti.
Omeniti velja, da so aktivni domačini postavili novo planinsko kočo na Kamen vrhu ali Kamnem vrhu od koder je možen prehod v Ribniško dolino.
Na Dobrepolju sem bil prvič in ne zadnjič!