Dragov pohod


Vabilo

DRAGOV POHOD - GOLAŽIJADA

Dne 13. 5. nas je naš član PD ZZZV Celje Drago peljal po čudovitih poteh šmarskega gričevja do svojega vikenda na vinorodnem griču z razgledom na Šmarje pri Jelšah, kjer smo imeli piknik oz. golažijado. Naša dva »kuharja« sta skuhala perfekten golaž, naši vodniki pa so nam stregli ves čas in tudi na poti smo bili deležni raznih dobrot. Začeli smo pa seveda tradicionalno z ogledi kulturnih in zgodovinskih znamenitosti v občini Šmarje.
Po jutranji kavici v Šmarju smo se zapeljali v srednjeveški trg Lemberg, ki je starejši od današnjega občinskega središča. Trg je nastal že leta 1138, župnija pa je bila od 1319 do 1490. Lemberg je imel tudi mogočen grad, poleg njega kapelo, danes cerkev Sv. Pankracija na griču. Sv. Pankracij je svetnik, umrl pa je l. 304 v rimskem cesarstvu nasilne smrti, ker je bil kristjan v času, ko je bilo krščanstvo še prepovedano. Bil je star komaj 14 let in kot otrok je vedno takšen tudi upodobljen oz. naslikan. Nekdaj pomemben trg je danes s 25 prebivalci v ozki dolini povsem umaknjen od nekdanjega vrveža in prometa, pomembne stavbe pa so obnovljene, kot prikazujejo tudi naslednji posnetki. Le šola je izpraznjena, v njej je celo nekaj stanovalcev. Na naš dan obiska so jo uporabili celo kot volišče za referendum.
Nato smo se odpeljali na Pečico, tako se imenujeta vas in cestni preval, od koder se cesta spusti na sever v Poljčane, planinske poti pa vodijo proti Boču ali na zahod proti Sladki gori, kamor smo mi tudi šli. Ta pot je bila ena izmed najbolj prijetnih, razkošni razgledi na levi strani proti šmarski kotlini in hribovju na desni. Pri naslednji podružnični cerkvi Sv. Miklavža smo se malo okrepčali in nato spustili do razloženega naselja in cerkve na Sladki gori. To je ena izmed najlepših baročnih cerkva v Sloveniji, poslikal jo je Franc Jelovšek in Anton Cebej. Ima pet oltarjev, datira iz leta 1754. Obiskujejo jo tudi romarji na Marijin praznik, pa tudi medicinci, saj ima na stropu poslikave bolezni in poškodb ljudi pred 300 leti in vpogled v njihovo zdravljenje. Je znana energijska točka, zgodili so se tudi čudeži. Vse to nam je lepo razložil g. župnik, ki pokriva tudi župnijo Šmarje pri jelšah in Kristan vrh. Je torej zelo zaposlen.
Vstopili smo tudi v veliko vinsko klet poleg cerkve, poskusili nekaj te žlahtne pijače in se napotili po krožni poti do Dragovega vinograda in vikenda.
Lep postreženi, malo utrujeni, od sonca obsijani, nasmejani, klepetavi, in še kaj smo uživali še nekaj časa na klopeh pri Dragu in se okrepčali.
To je bil pravi finale dneva, sledila je le še vrnitev domov.