Goli vrh


Vabilo

GOLI VRH 28. 1. 2018

Goli vrh je del Škofjeloškega hribovja in nanj smo prišli po Poljanski dolini mimo Škofje Loke, Poljan in Gorenje vasi po stranski dolini Brebovščice do hribovske vasi Lučine. Domačini izgovarjajo Lu'čne. V Loki se nam je pridružila še naša planinska kolegica, domačinka, ki nas je v preteklosti že spremljala in vodila po hribih. Današnji izlet bi lahko imenovali tudi izlet lepih razgledov na celoten slovenski alpski in predalpski svet. Mimo samotnih kmetij, ločenih od drugih s pasom gozda smo prišli do prvih masivnih betonskih bunkerskih zgradb, imenovanih po generalu, ki je njihovo gradnjo tudi vodil to je bil Leon Rupnik. Bivše jugoslovansko vodstvo v kraljevini je mislilo, da se največja nevarnost naši državi obeta z zahoda in niso se zmotili. 2. sv. vojna je prišla nenadno, silovito in vse obrambne linije v Evropi so ob nemškem napadu padle. Na tisoče ton cementa in železa ter betona je desetletja utonilo v pozabo, po letu 2000 pa so jih začeli odkrivati obnavljati in usposabljati za obisk.
Podzemska slemenska utrdba na Golem vrhu sprejema skupine, danes tudi našo, vstopili smo skozi glavni vhod, iz utrdbe pa smo se z malo smeha in začudenja na drugi strani spustili na tla. Tudi na Žirovskem vrhu so bili razgledi lepi, sem je speljanih več planinskih in tudi ne planinskih transverzal, med njimi Pot na Zalo imenovano po povesti Ivana Tavčarja o nesrečni ljubezni med kanonikom Amadeusom in Katarino Mrak.
Na naši poti nam je Lovski dom lovske družine Gorenja vas nudil počitek, nekaj flancatov in zavitkov ter topel čaj. V dolini smo zagledali kraja Žiri in Gorenjo vas, slednja je bila naš končni cilj v dolini za zaključek tega slikovitega in veselega pohoda. Naši današnji vodnici Franja in Janja, ki sta lepo izpeljali pohod, sta že na avtobusu sprejemali prijave za naslednji pohod v Makolsko gričevje, to je v vinorodne Haloze. Pridite z namI!! Tokrat ne bo treba plezati skozi ozke okrogle luknje v betonu !!