Goteniški Snežnik


Vabilo

GOTENIŠKI SNEŽNIK

Dne 30. 9. 2018 smo planinci PD ZZV Celje osvojili Goteniški Snežnik, 1289 m visok vrh na Kočevskem. Goteniški Snežnik je najvišji vrh apnenčaste in dolomitne Goteniške gore, dolge okoli 12 km zahodno od Kočevja. Obdana je na vzhodu z Glažutsko in Goteniško dolino, na zahodu pa z Dragarsko dolino, v katero primemo iz Loške doline. Na jugu se nadaljuje v Borovško goro. To so iz zgodovinskih razlogov zelo redko naseljena območja, tudi obiskovalcev nimajo veliko, na naši celotni poti nismo srečali niti enega planinca, kljub lepemu sončnemu vremenu. Področje je dobro omreženo po dolinah z asfaltnimi cestami, v hribih pa z gozdarskimi cestami, ki pa prometno niso označene in je ponekod vožnja zaradi varovanja divjadi omejena (divji petelin!).
Na označeno planinsko pot smo stopili blizu vasi Gotenica pod vodstvom domačega vodnika Dušana in naših vodnic in vodnikov. Uspešno smo premagali strmo pot s prečenjem strmih trav in gozda in bele navpične skale so pomenile Kameni zid. Strmina je potem na sedlu popustila, naleteli smo na gozdno cesto in se približali vrhu. Vrh je videti kot kup velikih nametanih skal, razgled je spričo drevja omejen, vidi pa se Dolenjsko hribovje.
Stalni prebivalec tega sveta so velike zveri kot sta medved in volk, pa tudi male npr. ris in divja mačka. Dovolj je tudi srnjadi, divjih prašičev in gamsov okoli Kamenega zidu. Postanek nedaleč od medvedjih brlogov za malico je bil dobrodošel, divjad se nam je umaknila, mogoče je oprezala za nami izza kakšnega grma daleč stran. Odtisnili smo žig Kočevske planinske poti, ki sistematično obkroži ta lepi hriboviti svet. V njem kraljujejo tri drevesa : bukev, smreka in jelka.
Pot navzdol je z vrha vodila po markaciji z oznako Med., kar pomeni bivšo žago Medvedjek, ki je sicer nismo opazili. Pot večinoma pelje po gozdni cesti in na spodnjem ravnem delu smo zagledali naš avtobus, ki nam je iz vasi Kočevska reka pripeljal nasproti. Ves čas smo se gibali med visokim drevjem, z mahom poraslimi skalami, na kraškem terenu brez površinsko tekoče vode. Tišina je tu popolna, samo mi smo jo zmotili, ko smo šli mimo.
Potem pa smo se zopet proti domu odpeljali v običajni pozno nedeljski prometni gneči na cestah in v postojankah ob cesti.