Jurčičeva pot


Vabilo

JURČIČEVA POT 3. 3. 2018

Letos so Višnjegorci organizirali že 25. pohod po Jurčičevi poti od Višnje gore do Muljave. To je pot po kateri je mali Josip Jurčič hodil v šolo od svoje rojstne hiše v Muljavi v takrat že mesto Višnja gora. Višnja gora je bolj mesto po statusu kot po zunanjem videzu, kjer je podobna obcestni vasi na hribu. Vendar so v zadnjih letih obnovili mnogo hiš ob glavni cesti v središču kraja. Na pročelju mestne hiše so nas spomnili, da je bila v tem kraju utemeljena tudi znamenita kranjska (slovenska) čebela. Tudi literarni zbornik v Prešernovih časih, ki ga je urejal nedaleč od tod rojeni Miha Kastelic in je Prešeren v njem objavljal svoje pesmi se imenuje »Kranjska čbelica«
Letos je bila snežna odeja na Dolenjskem nadpovprečno visoka za ta čas, a so organizatorji kjer je bilo to mogoče pot očistili. V zadnjem delu poti so uredili celo dodatno razširjeni več kot enourni ovinek do Muljave do Krke, reke ljubezni, kjer tudi snemajo nadaljevanko.
Literarna pot pa je bila letos posvečena prvemu slovenskemu romanu Deseti brat, lahko smo rešili tudi kviz in prejeli lectarskega višnjegorskega polža.
Središče vsega dogajanja je bilo seveda v Muljavi, kjer nam je pevka Nina Pušlar zapela svoj hit »To mi je všeč«. Če niste bili na pohodu, si jo doma poiščite in poslušate na you tubu.
Na koncu smo uživali spektakularne prizore ledenih kapnikov v kraški jami, ki so nam jo domači jamarji odprli za obisk in jo osvetlili. Zaključili smo pot v kmečkem turizmu in še pozneje na trojanskem klancu in kot Nina Pušlar smo si rekli ali mislili »To mi je všeč« !!