Magajnova pot

PO MAGAJNOVI POTI sobota 24. 3. 2018

V soboto 24. 3. 2018 je Turistično, kulturno in športno društvo Urbanščica (pomeni narcisa) skupaj s PD Sežana organiziralo pohod iz Vremske doline iz kraja Vremski Britof na vrh Vremščice 1027 m in nazaj. Literarna pot je krožna in poteka od Famelj do vrha Vremščice ter se vrača v Famlje k športnemu centru. Pot je označena s podobo Brkonje Čeljustnika in se delno navezuje na Slovensko planinsko pot. Pohodniki smo za to pot potrebovali dobre štiri ure.
Bogomir Magajna (1904 – 1963) je bil mladinski pisatelj, najbolj znana je njegova pravljica Brkonja Čeljustnik, njegova literarna zapuščina pa tudi predmeti iz njegovega življenja so shranjeni v njegovi rojstni hiši v vasi Gornje Vreme in jih varuje njegov nečak Ivko Spetič. Po izobrazbi je bil zdravnik, postal je psihiater, med vojno pa je ustanovil partizansko bolnico Snežnik.
To je bil po vrsti že 12. pohod po njegovih poteh, ki jih je v resnici večkrat prehodil. Njegovo pot sem našel na spletu pod geslom Slovenske literarne poti in pri občini Divača. Pohodniki, bilo nas je več kot 100, smo zaključili pohod v stavbi nekdanjega rudnika črnega premoga Vremski Britof z okusno joto. Vremska dolina se nahaja ob reki Reki, ki teče v Škocjanske jame. Na poti so nam povedali, da je v dolini devet vasi.