Miramar

DEVIN, MIRAMAR, TRST

V soboto 15. 12. 2018 sem se udeležil agencijskega izleta, kjer smo najprej obiskali Devinski grad. Nahaja se v Tržaškem zalivu na Klifu ali strmi skali južno od pristanišča Tržič/Monfalcone in je bil zgrajen v 14 stoletju.
V njem so prebivali člani grofovske družine Turn in Taxis, ki izvira iz severne Italije. Bili so meceni umetnosti, kulture in tu so občasno dalj časa prebivali razni umetniki, npr. pesnik Rainer Maria Rilke.
Razstavljeni so predvsem razni glasbeni instrumenti, tu je prebival tudi komponist Franz Liszt. Malo južneje se nahaja razkošnejši in večji grad Miramar, zgrajen v 19. stoletju. V njem je prebival brat cesarja Franza Jožefa II Maksimiljan skupaj s svojo soprogo belgijsko princeso Šarloto. 1850. leta sta se z ladjo Novara in vojaki, tudi slovenskimi, imenovanimi »Meksikajnerji« odpravila v Mehiko, da bi tam vladala tej veliki deželi. Projekt je zaradi mehiških revolucionarjev seveda propadel. Danes je grad muzej in je zelo obiskan v vseh letni časih.
Trst je mesto v katerem je v 19. stoletju prebivalo več Slovencev kot v Ljubljani. Za svoj razvoj in gospodarski vzpon se ima zahvaliti pristaniški dejavnosti. Tu so nastale pražarne kave, razvilo se je zavarovalništvo (Lloyd, generali), nastala je borza. Najbolj bogate slovenske družine v preteklosti so prebivale v Trstu. Trst je bil to nedeljo lepo okrašen, in na glavnem trgu Unita so se pripravljali za množičen ples dunajskega valčka, kar je povsem logično, saj je bil Trst nekdaj Avstrijsko mesto in pristanišče, medtem ko so Piran, Koper in Izola bili del beneške države.