Špica


Vabilo

ŠPICA

Dne 2. 1. 2018 smo se planinci ZZV Celje s povsem polnim avtobusom pripeljali na Vrhniko in se povzpeli na njihovo »domačo hišno goro« Planina nad Vrhniko 733 m. Vendar smo za jutranje ogrevanje napravili kratek sprehod po ulici Na Klancu na Vijolični hrib Sv. Trojica. Tu je vrhniška romarska cerkev obdana z v belo barvo pobarvanimi kapelicami. Po isti znameniti, iz Cankarjevega romana Na klancu, imenovani ulici smo se vrnili navzdol in po Stari cesti in Idrijski cesti šli do izhodišča za Planino nad Vrhniko. Na Planino je speljanih več poti, naša nas je vodila čez vas Storžkov hrib in čez vzpetino Špica..
Vrhniški planinci so letos zgradili povsem nov prostoren planinski dom, ki je vedno ob koncu tedna zelo obiskan. Poleg njega je visok, lesen razgledni stolp. Po daljšem postanku smo si izbrali za povratek na Vrhniko bolj položno pot čez zaselek Kuren in vas Staro Vrhniko. Spotoma so nam »zasedo« pripravili še domači parklji.
Vrhnika leži na meji med Notranjskimi kraškimi planotami in Ljubljanskim barjem. Tukaj v treh zelo vodnatih kraških izvirih pritekajo podzemne vode iz notranjskih kraških polj in planot na svetlo in se združijo v reko Ljubljanico, že v rimskih časih plovno reko do Emone (Ljubljane) in še naprej. Sprehodili smo se do izvirov malega in velikega Močilnika, ki se nahajata v kratki zatrepni dolini (dolina se začne z navpično skalno steno). Stara deželna cesta se takoj za Vrhniko začenja vzpenjati proti Logatcu in ob njej so še vedno sedaj močno predelane nekdanje stare furmanske hiše in gostilne s hlevi.
Kulturi je namenjen vrhniški Cankarjev dom, razstavni prostor in pa seveda Cankarjeva rojstna hiša. V njej nam je kustosinja veliko pripovedovala zanimive podrobnosti iz Cankarjevega življenja in dela.
11. decembra 2018 bo minilo natanko 100 let od njegove smrti povzročene zaradi padca po strmih stopnicah v Ljubljani in pljučnice. V hiši so ponosni, da hranijo prve izdaje posameznih Cankarjevih del, posebej naj omenim Cankarjevo prvo pesniško zbirko ljubezenskih pesni Erotiko.
Ko smo že bili v Cankarjevem rojstnem kraju, smo seveda si še lahko privoščili skodelico kave, tako se tudi imenuje znamenita umetnikova črtica. Pohod in ogledi so nas navdušili in tako zanimiv in pester bo tudi naš naslednji pohod na Črne hribe nad Vipavsko dolino.