Po stopinjah Valentina Staniča


Vabilo

PO STOPINJAH VALENTINA STANIČA

Spominski pohod v čast Valentinu Staniču, duhovniku, prosvetitelju, humanistu in predhodniku alpinizma v Evropi, se odvija iz Solkana (103 m) blizu Gorice, središča nekdanje Goriške dežele, po grebenu Sabotina (6o9m) do Vrhovelj (420 m) v Brdih in čez Korado (812 m) po Kanalskem Kolovratu v Kanal ob Soči. Pohod simbolno povezuje Gorico, kjer je Stanič deloval osemindvajset let, s kanalom, ki je nedaleč od Bodreža, njegove rojstne vasi, pa tudi bližnjih Banjšic in Ročinja, kjer je služboval pred premestitvijo v Gorico.
Valentin Stanič je bil prvi planinec ali alpinist, ki se je povzpel na bavarski Watzmann, kmalu zatem pa je bil na Grossglocknerju. Letos že 25. pohod je potekal od Solkana do Kanala, a smo srečali tudi pohodnike, ki so hodili v nasprotni smeri. Ker je s svojo dolžino 30 km zelo dolg in spričo nerodnega skalnatega grebena po Sabotinu tudi precej naporen, ga lahko prehodimo le njegov del, na Sabotin pa vodita tako tudi dve poti.
Družabni in kulturni zaključek pa je bil v Kanalu na obnovljenem trgu Kontrada. Kanal se s svojimi lepimi mestnimi hišami in obnovljenimi pročelji kaže vsako leto v lepši luči.
Planinci PD ZZZV Celje smo ga prehodili razdeljeni v dve skupini glede na dolžino prehojene poti. Kot skoraj vsako leto smo tudi letos bili deležni krasnih razgledov, ki so segali v Padsko nižino do Jadrana in do zasneženih Julijskih Alp. Kdor je pohodu zvest se ga udeležuje skoraj vsako leto, tisti pa ki so bili prvič, so bili navdušeni. Moramo tudi omeniti, da smo hodili po prizoriščih bitk in ofenziv iz 1. svetovne vojne, na kar so nas opominjale spremembe v površju tal, obvestilne table in majhen vojaški muzej na Sabotinu.