Trstelj


Vabilo

TRSTELJ 643 m

V nedeljo, 10. 12. 2018 smo člani PD ZZV Celje prehodili planinsko pot po Črnih hribih na Goriškem Krasu od spomenika na Cerju do najvišje gore tukaj to je Trstelj. Črni hribi se pričnejo že ob slovensko italijanski meji in se razprostirajo v smeri vhod – zahod do Branika v dolini reke Branice. Lepo sončno jutro nam je omogočilo, da smo že med vožnjo po AC v Vipavski dolini na levi videli oba omenjena cilja poti v Črnih hribih. Potrebno se je bilo peljati do državne meje blizu Šempetra in potem skozi kraj Miren, ki slovi po svoji čevljarski tradiciji in v nekaj serpentinah smo se pripeljali do izhodišča poti CERJE.
Tu je veličasten spomenik braniteljev slovenske zemlje, v teh krajih se letos najbolj spominjajo ob obletnici na prvo svetovno vojno, ko so tu potekale med avstrijsko in italijansko armado silovite bitke. Najhuje je bilo na Fajtjem hribu, kjer je padlo več tisoč Italijanov. Danes tu poteka pot miru, planinske poti, kolesarske poti in tudi konjeniške steze. Mislim da smo prehodili skoraj 10 vrhov Črnih hribov, če sem kakšnega izpustil, nič zato, pot gledam kot celoto, ki se je začela na višini 343 m in se končala s končnim vzponom na Trstelj z višino 643 m, torej smo se postopno dvigovali oz. pridobivali na višini. Pot je potekala skozi gozd hrasta, gabrovca, črnega bora in ostalih toploljubni rastlin, vmes pa so bili posamezni suhi kraški travniki. Tu so številne naravne kraške jame, vojaški bunkerji in stare vojaške ceste. Na tem delu sta dve občini z dvojnim imenom: Miren – Kostanjevica in Renče – Vogrsko. V vseh krajih obstaja bogata tradicija življenja in dejavnosti. Na kraški planoti uspeva rubinasti teran, na obrobju doline v Biljah so opekarji, tu imajo svoj obrat Goriške opekarne, Renče pa so središče zidarjev, v Mirnu so bili čevljarji. Skozi te kraje vijugasto teče reka Vipava, ki pogosto poplavlja.
Mi smo na naši poti razumljivo imeli najdaljši postanek v Stjenkovi koči na Trstelju, kjer znajo dobro pripraviti primorske jedi kot npr. jota. Vreme je zdržalo, videlo se je daleč, vse tja do Jadranskega morja in na Trnovski gozd. Vidimo se na naslednjem decembrskem izletu na Šmarno goro in …….