Grčija 6.dan

6. dan petek 17. Maj

Epidaurus in Mikene
Po zajtrku smo se zapeljali po Argolidskem polotoku in na krožni vožnji obiskali več krajev. Sedaj smo bil ves čas na Peloponezu, zelo razčlenjenemu grškemu polotoku. Prvi cilj je bil EPIDAURUS, v antiki pomembno pristanišče in trgovsko mesto. V celotnem starem veku je bilo to znano zdravilišče imenovano Asklepieion po bogu medicine Asklepijiu. V bistvu je bil tukaj terapevtski center z mnogimi stavbami in templji. Največji objekt pa je gledališče za 15 000 gledalcev, ki se odlikuje po izjemni akustiki, ki se lahko kosa s tisto ki je v velikih novih koncertnih dvoranah. Tukaj so stali tudi Palestra, to je telovadnica za borilne športe, Odeon, to je koncertna hiša, svetišča ali templji, Tolos to je okrogla gradnja za svete kače.
Po končanem ogledu smo se zapeljali do moderne ekološke kmetije, kjer stiskajo oljčno olje in ga seveda tudi prodajajo.
Nato je sledil obisk antičnega mesta in svetišča Mikene, ki so bile samostojna civilizacija že pred 2000 leti pred n. št. Heinrich Schliemann, ki je odkril Trojo, je tudi tu raziskoval. Tukaj je prebival kralj Agamemnon, ki je šel na vojni pohod in zavzel Trojo v mali Aziji. Homer je to vojno opisal v epu Iliada.
Potem smo obiskali še veliko vinogradniško kmetijo in imeli degustacijo domačih vin. Zopet smo doživeli bogat dan, ki človeka vzpodbudi, da po vrnitvi s potovanja seže po literaturi in prebere kaj o teh krajih. Že v srednji šoli smo prvič slišali veliko o grški književnosti in zgodovini.