Guzajeva pot


Vabilo

PO GUZAJEVI POTI 17. 2. 2019

Člani Planinskega društva ZZV Celje smo v nedeljo, 17. februarja prehodili velik del Guzejeve pohodne poti po Kozjanskem. Celotna pot je dolga 36 km in jo lahko udobno obhodimo v treh etapah in si vmes še kaj ogledujemo. To je najboljši način za spoznavanje naše bližnje pokrajine Kozjansko, ki se razprostira med Savinjo, Voglajno, Sotlo in Savo in je zgrajena iz hribovja in mehkega gričevja, s podnebjem, zelo naklonjenim sadjarstvu in vinogradništvu. Prevladujejo razložene vasi, posamezni zaselki in nekateri stari srednjeveški trgi. To nedeljo smo mi vstopili na Kozjansko v Šentjurju, prečkali Voglajno in se po cesti proti Lesičnemu in Kozjem peljali do Prevorja na višini okrog 600 m. Prevorje je skupno ime za šest vasi v tej krajevni skupnosti. Ime je dobilo po številnih prevojih in prevalih čez katere se pripeljemo v porečje Sotle in Save. Prevorje ima 750 prebivalcev in na cestnem prevalu se je oblikovalo manjše središče s trgovino, gostinskim lokalom, OŠ iz leta 1999, športnimi igrišči, astronomsko opazovalnico na podstrešju OŠ, avtobusno postajo, gasilnim domom in najstarejša zgradba je tu cerkev Sv. Ane.
Ob prihodu nas je obsijalo toplo jutranje sonce in pozdravili so nas prijazni domačini, v poslopju OŠ pa so za nas pripravili enourno ljudsko igro GUZAJ ali »Guzi po naše«. Franc Guzaj (1839 – 1880) je bil po krivem obsojen, češ da je ukradel zlatnino in jedilni pribor, a mu je bila tatvina podtaknjena. Pobegnil je iz Starega Piskra v Celju in se sklenil maščevati. Več let je ropal in kradel, a bil je svojevrsten saj je jemal le bogatim in dajal revnim. Po večletnem iskanju so ga orožniki našli in ustrelili tu na pragu neke kozjanske hiše. Pokopan kot grešnik je bil izven ograje pokopališča, a je še sedaj na grobu vedno kakšna sveča in sveže rože. Nastal je mit o njem, ni šel v pozabo, in danes hodimo po pohodnih poteh, ki jih je trasiralo turistično društvo in si ogledujemo prelep kozjanski svet.
Prisrčno predstavo smo nagradili z aplavzom in se podali na pohodno pot.
Še prej pa smo si ogledali astronomsko opazovalnico na podstrešju OŠ Prevorje. Južno nebo člani astronomskega društva Kosci opazujejo skozi teleskop, katerega zrcalo ima 300 mm v premeru. Fotografije njihovih opazovanj vesolja so pritrjene na stenah opazovalnice. Prednost tega kraja je mir, ni hrupa, ni onesnaženja zraka s svetlobo in dimom in tudi drugod po svetu opazujejo vesolje celo iz vrhov visokih vulkanov z nad 4000 m višine. Kot smo se prepričali na Prevorju, so slike naših astronomov amaterjev zelo čiste in poučne ter zanimive za vse obiskovalce.
Našo pot smo nadaljevali na približno enaki nadmorski višini okoli 600 m skozi vas Žegar do vasice Repuš, kjer smo se ustavili pri stari iz lesa grajeni kozjanski domačiji. Domačija je znotraj spremenjena v penzion s sobami za obiskovalce ali turiste. Tukaj se je končal današnji del Guzajeve poti in čakal nas je naš voznik z avtobusom. Pridružite se nam na naših zanimivih poteh !!