Pohod po hmeljski poti
POHOD PO HMELJSKI POTI 31. 8. 2019
Zavod za kulturo, šport in turizem je v soboto zadnji dan v mesecu augustu
organiziral pohod po Hmeljski poti. To je tematska pešpot, ki se prične pred
Ekomuzejem hmeljarstva in pivovarstva Slovenije v Žalcu in se konča pri vsem
znani pivski fontani v Žalcu. Pohodniki smo potrebovali okoli štiri ure za
celotno pot, nekateri morda manj, drugi več, saj je bilo ob poti več
tematskih točk in okrepčilnih postaj, ki smo jih potrebovali v vročem in
soparnem vremenu. Pred muzejem smo spoznali naše vodnike, pa tudi hmeljskega
starešino in hmeljsko princeso, ki predstavljata hmeljarstvo Slovenije v
času spravila hmelja doma in v tujini. Župan Žalca je ponosno povedal da je
Slovenija četrta na svetu po proizvodnji hmelja. Naši vodniki so nas točno
ob osmi uri začeli voditi, najprej proti vzhodu, po cesti do Dobriše vasi,
kjer je v parku mogočna graščina Novo Celje. Kakšen grižljaj in nekaj
požirkov vode ni bilo odveč, potem je sledil zelo zanimiv del poti med
hmeljišči, kjer je ravno potekalo spravilo hmelja do obiralnih strojev. Dolga
kolona pohodnikov se je potem malo ustavila oziroma upočasnila hojo ob
slikovitih ribnikih Vrbje, kjer se pot približa Savinji in teče po njenem
levem bregu. Veliko je bilo sence, ki jo je nudil poplavni gozd ob reki
Savinji. Pri mostu čez Savinjo smo zavili spet proti severu proti Šempetru
in po lepi vaški ulici s hišami z urejenimi vrtovi na obeh straneh, ljudje
imajo za to smisel, smo prišli v jedro Šempetra, kjer je rimska nekropola.
Odtrgali smo še en kupon z naše brošure in spili kozarček temnega piva, pa
tudi nekaj pojedli. Pred nami je bil še zadnji, povsem ravninski in raven
odsek med hmeljišči in polji koruze do Žalca. Sonce se je povzpelo visoko,
močno je pripekalo, organizatorji so se spomnili na nas in nam nasproti
poslali s traktorjem pošiljko plastenk z vodo. Po žalskih ulicah smo hitro
prišli do fontane, kjer je bil zaključek. Prikazali so nam ročno obiranje
hmelja, ki se ga naša generacija sama spomni iz otroških dni. Pred začetkom
pouka smo hmelj obirali pri bližnjem kmetu in izmerili obrano količino
kobulic s škafom , nato prejeli žeton in kasneje prejeli pri gospodarju
denar za opravljeno delo obiranja. Današnji žeton smo danes zamenjali za
»obirovsko južno« to je topel obrok hrane, ki so ga včasih vozili obiralkam
po hmeljišču, če je delo potekalo ves dan. Organizator je poskrbel tudi za
živo glasbo, za demonstracijo ročnega obiranja, potem pa sem si še ogledal
Ekomuzej, lahko bi mu namenil celo dve uri časa za ogledovanje, tako bogato
je opremljen. Pa drugič! Ta tematska pot nas je trajno obogatila s spoznanji
o hmeljarstvu v Spodnji Savinjski dolini. Mislim da je pot odprta vse dni v
letu, pa tudi muzej in oboje se izplača videti in doživeti.