Knobleharjev pohod

KNOBLEHARJEV POHOD 25. 6. 2019

Letos je 200 letnica rojstva slovenskega misijonarja Ignacija Knobleharja, rojenega v Škocjanu na Dolenjskem in ta kraj z več dogodki obeležuje ta jubilej. Turistično društvo Škocjan je na državni praznik organiziralo Knobleharjev pohod po krajih občine Škocjan. Trasa je speljana krožno začeli smo v Škocjanu in se sem tudi vrnili. Kraj Škocjan je tudi sedež istoimenske občine in leži ob reki Radulji, ki priteče iz Debenškega hribovja na severu občine. Površje je precej razgibano, blagega naklona z vmesnimi dolinami manjših potokov. Podnebje ustreza rasti vinske trte, že v centru Škocjana uspeva mariborska trta iz Lenta, sicer je pa tu cvičkova dežela. Gospodar iz kmetije mi je rekel, da dela cviček iz dveh vrst rdečega grozdja in treh vrst belega. Pripravili so nam okrepčilo na dveh kmetijah, same domače dobrote. Pohod pa ni bil naporen, saj ni večjih višinskih razlik, svet že prehaja v nižavje Novomeške kotline.
Dr. Ignacij Knoblehar je postal misijonar in poslali so ga v tropski svet Sudana. Bil je dobro opremljen s teološkim znanjem, tudi s poznavanjem zemljepisa in zgodovine teh krajev, znal jih je tudi samostojno raziskovati, tako je raziskoval področje Belega Nila, ki priteče iz afriških Velikih jezer, prodrl je skoraj do ekvatorja. Prinesel je tudi veliko etnološko zanimivih predmetov domačinov, ki so shranjeni v muzeju v Ljubljani in na Dunaju. A kaj ko v tistih časih niso veliko vedeli o tropskih boleznih, niso imeli in poznali zdravil proti njim. Ena izmed teh, namreč malarija je bila usodna tudi za Knobleharja, vrnil se je in umrl v Neaplju, kjer je tudi pokopan, pa tudi številni njegovi kolegi misijonarji niso dolgo živeli v nezdravem vlažno tropskem svetu.
Današnji kraj Škocjan daje vtis lepo urejenega kraja s mnogimi novimi stavbami, kulturnim domom, knjižnico, baročno cerkvijo, itd. Turistično društvo Škocjan skupaj s prijaznimi domačini se je zelo potrudilo in so nam pripravili lep, zanimiv in poučen pohod. Oglejte si še fotografije.