Kopenhagen 01.10.2019

3. dan, torek 1. 10. 2019

MESTO

Samo še ne dan je pred nama za oglede in najprej je bil na vrsti ogled Planetarija Tycho Brahe. Tycho Brahe je bil najslavnejši danski astronom, ki je sestavil sekstant, napravo za merjenje razdalj med zvezdami, kote in tudi geografsko dolžino. Nujno so ga vedno potrebovali pomorščaki. Muzej me je spominjal na našega v Vitanju, le prikaz je bolj usmerjen na ameriško raziskovanje vesolja, ki ga je bilo tudi sicer več od drugih velesil. Zelo zanimiva je preobrazba starega tovornega pristanišča. Iz starih skladiščnih stavb so ustvarili nove stanovanjske soseske, pisarniške stavbe in kulturne četrti. Tukaj je tudi pomorski muzej, se vidi od daleč po zasidranih ladjah. Zelo daleč pa je nek grič okoli njega so visoki dimniki, verjetno sežigalnica smeti. A v avstrijskem časopisu sem prebral, da so na griču iz odpadkov naredili smučarsko progo na umetni podlagi, kot jo sicer poznamo na skakalnicah in da se Danci tam pridno smučajo.
Impresivno je operno poslopje na otoku, novi vitki mostovi, in vse nove stavbe ob glavnem kanalu v katerem je seveda morska voda.
Če se želite v mestu najesti je potrebno dobro premisliti kje, kajti Kopenhagen spada med najdražja mesta v Evropi. Veliko je restavracij s tujo hrano, ugodne so razne pizzerie, za kavo in slaščice pa je najbolje iti v danski »Espresso house«. Že ob tem kratkem obisku se vidi da tukaj javno življenje poteka bolj umirjeno, brez hektike, naglice, živčnosti in kaosa ne cestah. Mislim da je manj prometa kot v Ljubljani. Zanimive so tudi trgovine, tukaj srečamo vse elitne svetovne blagovne znamke. Je bolj za ogledovati kot kupiti. Ni pa mogoče kupiti majic in izdelkov z imenom H. C. Andersena, znanega avtorja pravljic, njegovo ime je zaščiteno pred množično komercialno izrabo. Ljudje v trgovinah in lokalih govorijo zelo dobro angleško, ni nobenih težav pri sporazumevanju. Danski jezik spada v družino severno germanskih jezikov, kot so še švedski, norveški, ferski in islandski jezik. Skandinavske dežele imajo skupaj svojo vikinško tradicijo, protestantsko (luteransko) vero, veliko morja in ribištvo, krono za valuto, morsko plovbo in še kaj.