Moldova

MOLDOVA 13.8. do 21. 8. 2019

Moldova, bolj znana kot Moldavija, je dežela na jugovzhodu Evrope. Meji na Ukrajino od katere jo loči reka Dnjestr (romunsko : Nistru) in Romunijo od katere jo loči reka Prut. Meri skoraj dve Sloveniji in ima 3,5 milijona prebivalcev. Podnebje je celinsko, kraji blizu Črnega morja pa imajo sredozemsko klimo. V Moldovi najbolj uspevajo vinska trta, sončnice, orehi in sadno drevje. Je predvsem kmetijska država. To pa zato, ker so bili minulih 100 let in več vedno na obrobju veliko večje države. Od leta 1945 do 1990 je bila Moldova ena izmed 15 socialističnih republik v Sovjetski zvezi, Pred vojno je bila pa najbolj vzhodna pokrajina Romunije. Z Romunijo jo povezuje kultura, isti jezik, to je romunščina, s Sovjetsko zvezo pa gospodarstvo, saj je bila njen del. Vsi prebivalci pa govorijo v javnosti seveda tudi rusko. Ruščina ima v bivših sovjetskih republikah enako vlogo kot na primer angleščina v Indiji, morajo uporabljati nek skupen jezik, da se lahko sporazumejo in običajno je to jezik kolonialnega ali drugačnega gospodarja.
Turisti, ki jih je bolj malo tukaj, na meji ni nobene gneče, obiskujejo številne pravoslavne samostane, skupaj jih je 56 in imajo tudi nad 1000 pravoslavnih cerkva. Vsi ti objekti so izjemno lepo vzdrževani, obnovljeni znotraj in zunaj, čeprav so ceste do njih največkrat prašne, slabe in neugodne za vsa vozila.
Poleg tega ima dve ogromni vinski kleti z desetinami podzemnih kilometrov v apnencu, ki je nastajal v nekdanjem Sarmatskem morju, pri nas pa je bilo Panonsko morje. Pokrajina je ravna nižina, oziroma nizka planota, kar vidimo, če se približamo strugi reke Dnjestr. Moldova ima še en handicap, namreč nima dostopa do morja, manjkata ji le 2 km do Črnega morja. Ima dostop do Donave po reki Dnjestr, ki teče vanjo.
Leta 1990 ob nastanku Moldove, je prišlo še do nastanka samooklicane Pridnjestrske republike, to je ozek trak ozemlja ob reki Dnjestr z glavnim mestom Tiraspol. Posegla je ruska vojska, tista, ki se je pod vodstvom generala Lebeda vračala iz Afganistana. Morda je bolj znana nepriznana turška republika Severni Ciper. Potniki pri vstopu v nepriznane države morajo pokazati potni list, a ne dobijo žiga vanj, le poseben listek, ki ga oddajo pri zapustitvi države. Vendar v Tiraspolu igra nogomet klub Šerif, ki pa je bil kvalifikant v Ligi prvakov in je pred leti igral tudi z našim Mariborom.
Glavno mesto Chisinau ali rusko Kišinev ima 600 000 prebivalcev, zelo gost kaotičen promet, sestavljeno je predvsem iz velikih stanovanjskih blokov, ki se nehajo na obrobju. Moldovske vasi so gručaste, obcestne, gosto obrasle z drevjem, grmovjem , v njih pa živijo v glavnem starejši ljudje, mlajši so na delu v Rusiji, Franciji Italiji in drugod po Evropi.
Mi smo v 7 dnevih bivanja v Moldovi obiskali vse kar je pomembno, šli smo tudi na najvišji vrh Balanesti, 429 m eden izmed najlažjih najvišjih vrhov, ki sem jih osvojil.