Martinov pohod


Vabilo

MARTINOVANJE 9. 11. 2019

Dan Sv. Martina je na Hrvaškem (Vincekov pohod) in v Sloveniji praznik vina. Na ta dan se mošt, ki je nečisto vino, spremeni v pravo vino. Moški, preoblečen v škofa, blagoslovi mošt po predpisanem ritualu, ki se spremeni v vino. Sveti Martin je svetnik iz mesta Tours v Franciji, katerega družina se je preselila sem iz Madžarske. Sveti Martin, ki je umrl 11. novembra leta 397, je dal plašč beraču, da bi skril njegovo revščino. Opravil je sicer še veliko dobrih del in postal škof v Toursu.
Vinsko kraljico imamo vsako leto v Sloveniji od leta 1996. Je predstavnica slovenskega ali regijskega vinogradništva in jo izbere posebna komisija na osnovi natečaja. Poleg vinske kraljice Slovenije imamo veliko krajevnih in vinskih kraljic posameznega vinorodnega okoliša. Kadar nastopa v javnosti, je oblečena v posebno svečano okrašeno obleko in tudi nastopi na odru.
Prekmurje je pomembna slovenska pokrajina, ki se nahaja na levem bregu reke Mure med tremi sosednjimi državami. Do leta 1920 je imela razvoj v okviru Ogrskega kraljestva. Zaradi ločenosti od ostalih Slovencev je nastal poseben prekmurski dialekt slovenskega jezika in v njem so napisna tudi literarna dela prekmurskih pesnikov in pisateljev. Prekmurje se geografsko razdeli na tri enote: ravninski del se imenuje Ravensko ali Dolinsko, severni gričevnati del je Goričko. Na vzhodu pa ležijo Lendavske gorice, ki segajo še v Madžarsko. Prekmurje ima danes 78 000 prebivalcev in je razdeljeno na nič manj kot 19 občin, ki so vse nastale iz nekdanjih velikih dveh občin Murske Sobote in Lendave. Zaradi naravnih danosti je v ospredju kmetijstvo, je žitnica Slovenije, čeprav ne dovolj velika za naše potrebe.
Moravske Toplice so se še pred 50 leti imenovale Moravci, in kot ostale prekmurske vasi niso posebej izstopale. Takrat so iskali nafto na globini med 1000 in 1500 metri z vrtanjem, na osnovi geoloških študij, a na površje je pritekla 72 stopinj vroča voda, za katero so s kemično analizo ugotovili, da je zdravilna. Današnje veliko zdravilišče TERME 3000 in Terme VIVAT zaposlujeta nedvomno večje število domačinov, kot nekaj naftnih vrtalnih stolpov in ljudje v toplicah si iščejo zdravje.
Vas Martjanci se nahaja med mestom Murska Sobota in Moravskimi toplicami, je že preoblikovano v primestno naselje, ljudje so tukaj zelo aktivni na področju športa in kulture, kar smo tudi videli na Martinovanju. Martinovanje pa je organiziral in vodil TIC Moravske Toplice (Turistično Informacijski Center), pomagali pa so tudi krajevni gasilci, sponzorji in ostali.
Torej na dan 9. novembra je naš avtobus poln planincev PD ZZV Celje zapeljal čez most čez Muro pri Veržeju in znašli smo se v Prekmurju. Hitro smo mimo Murske Sobote prišli do Martjancev in pri športnem igrišču se je pravkar pričelo Martinovanje in mislim, da potek še danes 24 ur po začetku. Pot današnjega pohoda je bila speljana najprej do term Vivat, kjer je bila druga postojanka z okrepčili, potem preko njiv, travnikov skozi vinograde na malo višji teren Goričkega od koder je bil lep razgled proti ravnemu delu Prekmurja na jugu. Tam je bila tretja postojanka pri kmetiji odprtih vrat, prekmurska vina so bela, lahka, pitna, polega čaja pa smo dobili tudi domače pecivo. Povratek je sledil po poti skozi Terme 3000 čez golf igrišče Livada ob potoku do šotora v Martjancih. Šotor smo do kraja napolnili, kosilo je bilo slastno in uživali smo v predstavi na odru. Pohodniki smo se spremenili v sodelujoče občinstvo ali gledalce in smo sodelovali z dogajanjem na odru, torej krstu vina, kot je prikazano na spodnjih fotografijah. Torta ni manjkala, nagrade tudi, glasba v živo se je zaslišala, uživali smo v poslušanju prekmurskega narečja, TIC Moravske Toplice je vse to brezhibno speljal.
Na koncu lahko rečem da smo ljudski praznik lepo doživeli, mogoče celo bolje kot kakšen državni praznik. Lep pozdrav in se vidimo na naslednjih pohodih in izletih.