Rašica


Vabilo

VRH STANETA KOSCA 641 M 24. 2. 2019

Naš današnji cilj pohoda PD ZZV Celje je bilo Rašiško hribovje ki se razteza med Mengšem, Trzinom in Črnučami in ga ozka ravnina loči od Šmarne gore. Menda noben kraj Sloveniji nima tako blizu svoje planinske koče, kot jo ima majhno mesto Mengeš od koder je le dobrih 20 minut do Mengeške koče na griču Gobavica. Skozi Mengeš teče Rečica Pšata, ki izvira pod Krvavcem in se izliva kasneje v Kamniško Bistrico, ki je daljša reka. Mnogi Slovenci imajo doma harmoniko, ki je bila izdelana v tem kraju v podjetju Melodija Mengeš. In vsi smo nekoč brali Bajke in povesti o Gorjancih tukaj rojenega pisatelja Janeza Trdine. Italijani imajo Marca Pola, ki je potoval na Kitajsko in od tam prinesel svilo, Slovenci pa imamo bolj žal neznanega Ferrdinada Auguština Hallersteina, Mengšana, ki je deloval na Kitajskem dvoru se ukvarjal z merjenjem, zvezdoslovjem in drugim naravoslovjem in bil na dvoru kot mandarin, to je vloga, ki ustreza vlogi in pomenu današnjega ministra v vladi.
Najdaljši odsek naše poti je bil od Gobavice do Vrha Staneta Kosca na višini 641m . Tej višini lahko dodamo še 17 m visok razgledni stolp od koder je v krogu 360 stopinj lep razgled po celotni Gorenjski.
Po vrhom se nahaja obnovljena vas Rašica, ki jo je okupator 20. 9. 1941 iz maščevanja požgal in prebivalce umoril ali odpeljal. Stane Kosec je narodni heroj, ki so ga zajeli in ga odpeljali z zapore v Begunjah in ga tam umorili. Pri koči 1. Rašiške čete je bilo veliko planincev in pohodnikov, saj je bilo vreme zelo prijetno. Spustili smo se proti gradu Jable, ki je bil obnovljen za potrebe slovenskega predsedovanja Evropski uniji in služi sedaj protokolarnim in tudi drugim potrebam in srečanjem. Nahaja se v ozki dolini, skrit od pogledov s kamniške ravni. Kamniško – domžalska ravan je ena izmed večjih povsem ravnih delov Ljubljanske kotline. V vasi Loka pri Mengšu smo še drugič danes prečkali rečico Pšato in se zapeljali domov. Zapeljite se z nami tudi na naslednji izlet.