Sveti Jošt


Vabilo

SV. JOŠT nad Kranjem 26. 1. 2019

Sv. Jošt je 847m visok hrib, ki se dviguje nad Kranjem in je že del Loškega hribovja. Dostopen je iz Stražišča, ki je že del mesta Kranj. Še bližje Kranju pa je 643 m visoka Šmarjetna gora. Sv. Jošt je tudi cerkev na vrhu hriba, v Sloveniji je 13 cerkva s tem imenom in en kraj se imenuje Šentjošt. Na vrhu Sv. Jošta so poleg cerkve še lovski dom, ki deluje kot stalno odprto gostišče, Finžgarjev dom, ki je imenovana hiša po našem pisatelju, ki je tukaj eno leto služboval kot župnik, in pa taborniški dom Puščava. Vasi Javorje in Pševo se nahajata na pobočju Sv. Jošta. Sv Jošt je »hišna« gora meščanov Kranja v vseh letnih časih in tudi danes v soboto 26. 1. 2019 ni bilo nič drugače. Polega parkiranih avtov domačinov je našel prostor tudi naš avtobus, ki nas je planince PD ZZV Celje odložil na začetku poti prijateljev Sv. Jošta pod daljnovodom v Stražišču. Zaradi pomrznjenega snega smo si na našo obutev namestili dereze s kratkimi konicami in šlo je gladko brez težav do vrha , do katerega je speljanih več variant poti. Vrh nam je ponudil veličasten razgled na vse strani, na naše Alpe in predalpski svet. V gostišču pa je bilo prijetno toplo in ko smo se okrepčali smo po »Sodarjevi« poti hitro prišli do našega avtobusa. To še ni bil konec današnjega planinskega izleta.
Avtobus nas je potem peljal v Kranj in na vrhu Jelenovega klanca smo izstopili. Tu smo najprej zagledali veliko temnorjavo stavbo arhitekta Ravnikarja, svoj čas je bila to veleblagovnica Globus, potem pa so jo spremenili v mestno knjižnico. To je verjetno ena izmed redkih če ne edina knjižnica v Sloveniji, ki ima med nadstropji tekoče stopnice. Ne samo kupci blaga, tudi bralci naj bi se preveč ne utrudili.
Staro mesto Kranj je zgodovinsko mesto na konglomeratnem pomolu (sprijet in zlepljen prod) med rekama Sava in Kokra. Od »Globusa« do razgledne ploščadi nad Kokro pelje osrednja cesta, ki se trikrat razširi v trg in vse hiše imajo zgodovinski pomen. Spet smo spoznali Leopolda Layerja, katerega dela smo videli na Šmarni gori v cerkvi in v katedrali v Gornjem gradu. Arhitekt Plečnik je temeljito preuredil (polepšal) Prešernovo gledališče in Mohorjev klanec spremenil v stopnišče, dodal je arkade, ograjo, balkon in stopničasti vodnjak. Bilo je še ravno dovolj časa, da si je lahko kdo ogledal Prešernovo hišo.
Dan nam je res lepo minil in vsi udeleženci smo bili zadovoljni z izletom na Gorenjsko.