Po Kulturni poti


Vabilo

PO KULTURNI POTI 8. 2. 2019

Na slovenski praznik kulture, 8. Februar, smo se člani PD ZZV Celje zapeljali na Gorenjsko, v Prešernov rojstni kraj Vrbo, z namenom da prehodimo Pot kulturne dediščine Žirovnica. Pot je speljana skozi 7 vasi v občini Žirovnica, ki so tesno povezane med sabo in se zaradi doseljevanja in gradnje novih hiš stikajo druga z drugo. Radovljiška ravnina med strugo Save in Karavankami ima tudi ime Dežela, povezane vasi pa Kašarija. V teh vaseh je bilo rojenih pet znamenitih mož, o katerih smo se vsi nekoč učili že v osnovni šoli, njihov pomen pa sega tudi izven Slovenije. Ohranjene so tudi štiri stare kmečke hiše, kjer so ti možje preživeli svojo otroško obdobje. Stara kmečka hiša iz 19. stoletja obsega naslednje prostore: znotraj je veža, hiša (največji dnevni prostor s pečjo), črna kuhinja, špajza (shramba), kamra (majhna soba), čevdrc (klet) in cimrc (soba). Kmetije so imele tudi kozolec, nekatere pa tudi čebelnjake. Ob glavni cesti so še danes nekatere zelo stare gostilne. Prve šole so bile enorazrednice (torej samo 1. razred), potem pa so morali otroci v večji kraj. Fantje so bili napoteni na študij – v glavnem za duhovnika, dekleta pa so se poročila na drugo kmetijo in ostale doma kot gospodinje.
Okolica teh vasi je zelo slikovita, na severu je Stol, najvišji vrh Karavank, pred njim pa nazobčan skalni greben to so Žirovniške peči, na pobočju teh je cerkev Sv. Lovrenca, malo nižje pa Vodostan, tehniški spomenik HE Moste (črpalna postaja). Na zahodu se dviguje strma in koničasta Ajdna, gora z pozno antično naselbino. Na ravnini je stara zemljiška razdelitev na proge in delce, to je na ozke trakove njiv, v novejšem času pa so z večanjem preostalih kmetij zaokroževali majhne parcele v velike njive.
Vreme nam je bilo naklonjeno, organizatorji so se potrudili, ponudba lokalnih dobrot je bila na višku, razvajenim ali manj razvajenim je bila ta kultura prireditev s pohodom zelo všeč.