POHOD PO POTEH RAPALSKE MEJE:
Iz vaškega jedra-Podbrdo smo se podali po novi razgledni
poti čez Milpoh na Pigl in naprej na Robarjev grič.Ogledali
smo si ostanke objektov iz časa Rapalske meje, nadaljujemo
pot do Robarja, kjer smo si pogledali križ, obeležje
duhovniku Janezu Wolfu. Sledi ogled enega največjih
podzemnih bunkerjev v okolici Petrovega Brda, spust na
Petrovo Brdo in pot nadaljujemo po stari cesti v Podbrdo.
Pred Jakobovo hišo nas je čakala lokalna jed TOLMINSKA
FRIKA.
Sestavine: (čas priprave 25 minut)
-
5 jajc
-
60 dag naribanega sira Tolminc,
-
40 dag olupljenega in na lističe narezanega krompirja,
-
5 dag masti, zaseke, slanine ali olja
-
malo soli
Priprava:
Krompir olupimo in narežemo na tanke lističe. Posolimo ga
in v ponvi popečemo na ogreti maščobi. Jajca razžvrkljamo,
dodamo sir, prelijemo po krompirju in premešamo. Zapečemo na
eni strani, obrnemo, popečemo še na drugi strani ter
serviramo. Če je dovolj močno popečena, lahko friko
razrežemo kot pico, na osminke.
Priprava Tolminske frike se razlikuje v tem, da jed ne
vsebuje jajc.
Kot priloga se k friki najbolj poda preprosta sezonska
solata, ki jedi doda potrebno svežino.