Festival pohodništva v dolini Soče

POHOD PO POTEH RAPALSKE MEJE:
 
Iz vaškega jedra-Podbrdo smo  se podali po novi razgledni poti čez Milpoh na Pigl in naprej na Robarjev grič.Ogledali smo si ostanke objektov iz časa Rapalske meje, nadaljujemo pot do Robarja, kjer smo si  pogledali križ, obeležje duhovniku Janezu Wolfu. Sledi ogled enega največjih podzemnih bunkerjev v okolici Petrovega Brda, spust na Petrovo Brdo in pot  nadaljujemo po stari cesti v Podbrdo. Pred Jakobovo hišo nas je čakala lokalna jed  TOLMINSKA FRIKA.
 

Sestavine: (čas priprave 25 minut)

  • 5 jajc
  • 60 dag naribanega sira Tolminc,
  • 40 dag olupljenega in na lističe narezanega krompirja,
  • 5 dag masti, zaseke, slanine ali olja
  • malo soli

Priprava:

Krompir olupimo in narežemo na tanke lističe. Posolimo ga  in v ponvi popečemo na ogreti maščobi. Jajca razžvrkljamo, dodamo sir, prelijemo po krompirju in premešamo. Zapečemo na eni strani, obrnemo, popečemo še na drugi strani ter serviramo. Če je dovolj močno popečena, lahko friko razrežemo kot pico, na osminke.

Priprava Tolminske frike se razlikuje v tem, da jed ne vsebuje jajc.

Kot priloga se k friki najbolj poda preprosta sezonska solata, ki jedi doda potrebno svežino.