Okolica Blatnega jezera

OKOLI BLATNEGA JEZERA 29. 8. 2020

Enodnevni izlet na Madžarsko se je pričel zame v Celju v soboto zjutraj. Avtobus nas je peljal po avtocesti, pri Lendavi smo prečkali državno mejo in prvi postanek na Madžarskem je bil v mestu Keszthely on Blatnem jezeru. Glavno zaslugo za uspeh tega mesta ima mogočna fevdalna družina Festetics, ki se je tu naselila in začela razvijati ta kraj. So začetniki farmacije, bolnice, srednje šole, ustvarili so veliko knjižnico v dvorcu imenovano Helikon, grof Jurij pa je ustanovil Georgikon, to je prva agronomska akademija (fakulteta) na Madžarskem v 18. stoletju. Mesto Keszthely ima nekaj nad 20 000 prebivalcev, leži na skrajnem zahodnem kocu Blatnega jezera. Slovensko ime za to mesto je Blatenski Kostel.
Naša pot se je nadaljevala po severni obali, na levi strani so se pokazali atraktivni vulkanski stožci nekdanjih ugaslih vulkanov. Ob vznožju so številni vinogradi, celotna obala je zelo turistično razvita.
Mesto Veszprem leži nekoliko stran od jezera, je zgodovinsko pomembno, imenujejo ga mesto kraljic, v sedanjem času pa je to mesto rokometa.
Mesto ima svoj zgornji trdnjavski del, ki strmo pada proti dolini dveh potokov, kjer leži spodnji del mesta . V mestu je bilo zelo vroče , 34 stopinj, obiskali smo pa vsi zgornji zgodovinski del mesta.
Blatno jezero meri 580 kvadratnih kilometrov, dolgo je 77 km in široko 14 km. To širino prekinja polotok Tihany, ki je tudi vulkanskega nastanka, na njem so celo posušeni gejziri in dvoje polslanih jezer. Najbolj znana madžarska turistična vas se tudi imenuje Tihany, na vrhu griča je baročna romarska cerkev Sv. Andreja. Po ogledu in kosilu smo se odpeljali na konec polotoka in se vkrcali na enega izmed treh trajektov, ki vzdržujejo promet med Tihanyjem in 1,5 km oddaljenim Szantodom na južni obali. Po avtocesti so se pripeljali do državne meje, kjer so zahtevali nek dokaz da smo bili na Madžarskem in ne na Hrvaškem, od koder bi zahtevali potem karanteno. Imeli smo nekateri potrdila oz. vstopnice za ogled opatije Tihany in to je pomagalo. Čez dva dni pa je Madžarska v celoti zaprla meje za turiste .